;

Обележавање дана Светог Јована Владимира

Датум : 01.06.2016.

Ове године се навршава тачно 1000 година од мученичког страдања Светог Јована Владимира, знаменитог диоклијског кнеза и првог словенског и српског мученика.

На овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора, говорено је о успешном току припрема прославе овог великог хришћанског јубилеја чији централни догађај је планиран за септембар месец у Бару и на који ће, поред Патријарха и епископа Српске Православне Цркве, бити позвани и поглавари, односно високе делегације, свих Православних Цркава. На Сабору је и установљен и орден светога краља Јована Владимира, који ће се додељивати исповедницима вере и страдалницима за веру.

Као увод у ову велику свечаност овогодишње обележавање дана када се прославља празник Светог Јована Владимира у Бару се организује низ лепих догађаја 3. и 4. јуна испред Саборног храма.

Овом дводневном догађају поред Баранске, присуствоваће и деца која иду на веронауку при Црквеним општинама са територије читаве Митрополије Црногорско-приморске. Светосавско звонце као званично гласило СПЦ за децу, учествује на овој прелепој манифестацији и за најмлађе је обезбедило вредне дарове.

Саму организацију и реализацију овог догађаја помоћи ће и Православно спортско друштво ”Света Србија”.

Програм дводневне манифестације:

3. јун
9:00 – Свечана Литургија на Ратцу поводом празника на Цара Константина и Царице Јелене
19:00 – Фудбалска утакмица на градском стадиону између глумаца филма Монтевидео (Петар Васић, Ненад Хераковић, Урош Јовчић), као и Божо Зубер, Момо Оташевић и много други и играча ФК Морнар
20:30 – У Витлејемској пећини храма драмска представа “1000 година – СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР И КОСАРА“ у режији презвитере Ксеније Милосављевић

4. јун
9:00 – Свечана Архијерејска Литургија у Храму Светог Јована Владимира – слава храма са освештањем Крстионице и саборним крштењем.
11:30 – Креативне дечије радионице у фрескопису, иконопису, мозаику, сликању на папиру, прављење бројаница…које се дешавају у храму и крипти храма у периоду од завршетка Свете Литургије до 15 часова.
19:00 – Свечана Литија Баром
21:00 – Хуманитарни концерт испред храма (Слободан Тркуља и Балканополис)

Најавни спот манифестције: 1000 година спомен славе Св. Јована Владимира

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више