;

Молитвено обележен празник Успења Пресвете Богородице

Датум : 28.08.2021.

Kада наша Света Мајка Црква молитвено прославља празник Успења Пресвете Богородице, полазници пројекта „Стопама наших предака“ упутили су се на свету Литургију у место Като Коракијана у којем се за време боравка наше војске у Великом рату налазио камп јунака Гвозденог пука Моравске дивизије. Деца су имала прилику да се у катокоракијанској цркви Источник Живоносни након поста, причесте уз причасне песме „Маријо славна“, „Ми смо деца неба“ и „Теби Мајко Божја“ које су полазници певачке секције вредно припремали претходних дана. Након службе, деци се обратио председник Скупштине града Крфа и професор Јонског универзитета господин Димитрис Металинос, који је истакао да је од велике важности да су на острво дошли сјајни и најбољи ученици, из разлога што имају капацитет да преузму одговорност у друштву и једног дана буду његови лидери који ће на прави начин управљати, јер свакако то треба да чине они који теже најбољем. Након беседе добродошлице коју је упутио први човек Крфсог Парламента, уследио је историјски час који је држао професор Драгиша Стаменковић говорећи о неуништивом Гвозденом пуку, праћен личним сведочењима која су нам веродостојно приближили млада учитељица Марија Сталетовић и гимназијалац Вук Џамић, чије су речи биле праћене композицијом „Марш на Дрину“ коју је некад компоновао Станислав Бинички, инспирисан див-јунацима Првог рата, а данас је одсвирао млади школовани музичар Николај Сандић. Деца су се потом упутила до споменика крајпуташа, посвећеног Моравској дивизији који је ремек дело клесара Светосавског звонца и академског вајара Михаила Григорића Глише и који је израђен, симболички, баш на самом острву Крфу. Деца су целивала споменик, а парох цркве у Като Коракјиани, одслужио је парастос српским гвозденим борцима, док су српска деца одговорила химном Србије „Боже правде“ и ускликнула „Вјечнаја памјат“ својим храбрим прецима. Након тога за све учеснике кампа припремљено је послужење у парохијском дому и самој порти цркве.
После посете Като Коракиани, уследило је купање на једној од егзотичних плажа на острву, Агиос Николаос на обали летовалишта Дасија. Учесници су одмах започели са дружењем кроз роњење, а узевши у обзир да је плажа природна многи су изронили и разне морске врсте попут краба и морских звезда.

По повратку у камп у Агиос Јоанису, учеснике је дочекала прва мрсна вечера после великогоспојинског поста, у виду пилетине и пекарског кромпира. Након вечере, најбољи извиђачи Србије: Ана Петровић и Вук Шећеровић, одржали су уводни час о орјентирингу у природи и комуникацији у случају опасности путем димних и светлосних сигнала. Они ће учеснике кампа, надаље подучавати како да се сналазе у условима нетакнуте природе и како да се оспособе да реагују у ситуацијама које нису свакодневне. Деца су била веома заинтересована за ову акцију, што потврђује број питања која су била постављена младим извићачима. Овај продуктиван, празнични и дан када је још једном одана почаст незаборавним прецима, завршен је вечерњом молитвом Господу за миран и лак сан.

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више