;

Млекопитатељница на молитвени дар Јерусалимској Патријаршији

Датум : 18.06.2014.

У Духовски уторак Светосавско звонце је заједно са преко четрдесет ходочасника из Србије, и гостима из Русије и Украјине, по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, предало копију иконе Богородице Млекопитатељнице Јерусалимској Патријаршији. Овај молитвени дар српске деце и народа уручен је Његовој Светости Патријарху Јерусалимском Господину Теофилу III. Са колико указане пажње, поштовања и љубави је овај дар примљен говори и то што је пријем, ван свих протокола, трајао преко сат времена.

Његова Светост Патријарх Јерусалимски се обратио ходочасницима пригодном беседом говорећи о значају православне саборности и помагања свуда, а поготово у Светој Земљи чија се лепота управо показује овим чином даривања тј радовања са обе стране.

Не зна се када је тачно настала прва икона Богородице  Млекопитатељнице, а предање казује да је ову икону и своје игуманско жезло, Свети Сава Освећени завештао монаху његовог имена и краљевског рода који ће доћи са Запада.

Осам стотина година касније, завет је испуњен када је Свети Сава Српски  био у Светој земљи. Икону је донео на Свету Гору, где се она, заједно са жeзлом и данас налази у Карејској испосници Светог Саве. Од осамдесетих година прошлог века ова икона постала је позната српском народу, најпре путем фотофрафија, а потом и преко копија, које се раде по благослову. Поштовање икона Пресвете Богородице показатељ је да брига Мајке Божије за грешни људски род никад не престаје. Ову   икону је, према оргиналу који се налази у келији Светог Саве у Кареји, живописао Душан Ракинац, а Јерусалимском Патријарху су овај велики дар, као израз љубави и поштовања српског народа, уручили старешина Храма Светог Саве у Београду протојереј-ставрофор Радивој Панић и уметник Миша Бранковић који је и заслужан за организацију израде и ходочасничког пута ове иконе.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више