;

Међународни квиз “Немањићи”

Датум : 08.02.2020.

Уз благослов Његове Светости патријарха српског господина Иринеја, прво српско међународно квиз такмичење организовала је фондација „Мир Божији“, а све уз подршку Владе Републике Српске и Републике Србије. Тема првог квиза били су НЕМАЊИЋИ у част великог јубилеја, 800 година самосталности СПЦ.

Од око 340 екипа, колико је било пријављено, у полуфинале се пласирало 8 екипа. Два дана пред Светога Саву, 25.01.2020. у Народној библиотеци у Београду одржано је финале, у које су се као најбоље пласирале екипе „Немањина дружина“ из О.Ш.“Велизар Станковић- Корчагин“ из Великог Шиљеговца и Млади историчари“ из Билеће. Победу су однели Шиљеговчани и своме маломе селу донели велику радост.Оно што је красило овај млади тим историчара током завршнице такмичења били су слога и рад, а вероучитељ ЈасминаЂорђевић, је непогрешиво водила екипу до финала.Такмичари су показали, заиста, и више него добро знање о светородној лози Немањића. Активности овог такмичења потрајале су четири дана и жеља за знањем, окупила је нашу децу из Подгорице, Земуна, Врчина, Бијељине, Билеће, Раковице, Михајловца и Великог Шиљеговца. Другог дана такмичења кренули су на организован излет, прво до манастира Жиче па затим до Студенице. Учесници квиза, дочекани су топло и са љубављу, како само и може бити у светињама Немањића. Ноћили су у Студеници, а ујутру после Свете Литургије кренули су натраг за Београд. Најпре су у хладно јануарско јутро које никоме није засметало, сви до једног у 7.00. били у великој цркви, и ђаци и наставници. Историја у цркви, црква у историји, парче неба на земљи, под омофором светих Немањића, на челу са Светим Савом и оцем му Симеоном.

Целивали су мошти, узели нафору, а онда је „дружина“ ту пред моштима свете Анастасије отпевала песму „Света Анастасија“.

Деца су осетила шта значи братска љубав и обгрљена благословом Светог Саве, вратила су се својим кућама.

Постали су богатији за једно дивно искуство, доживели су срећу због нових познанстава, ојачана знањем и испуњена прелепим успоменама.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више