;

Мала Госпојина у Зајечару

Датум : 21.09.2017.

Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару свечано је почело обележавање славе Храма и Града Зајечара -Мале Госпојине.

Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство епископ тимочки Иларион уз саслужење Епископа славонског Јована. Литургији је присуствовао и градоначелник Зајечара Бошко Ничић са сарадницима и велики број грађана Зајечара који су одали почаст и помолили се Пресветој Богородици, заштитници града Зајечара. Домаћин славе био је познати јавни делатник и уметник Жељко Васић, иначе рођени Зајечарац.

У порти цркве припремљено је празнично послужење за све госте.

Уз црквена звона од Саборне цркве централним улицама кренула је велика Градска литија. Колона се кретала од Саборног храма улицом Тимочке буне до Позоришта, па улицом Светозара Марковића до кружног тока у центру града и улицом Николе Пашића до улице Тимочке буне и Саборне цркве.

Поред градских званичника, домаћина славе и свештеника, у поворци су били и припадници Војске Србије, Војни оркестар из Ниша, млади зајечарски спортисти, бројни грађани и најмлађи Зајечарци. Сву децу учеснике овог духовног и културног догађаја, Светосавско звонце је даривало својим часописима.

Град Зајечар и Саборни храм свечано су прославили славу Рођење Пресвете Богородице и културном манифестацијом на Тргу ослобођења у вечерњим сатима, када је одржан културно-уметнички програм под називом „На тромеђи коло игра“ у коме су учествовали дечији фолклорни ансамбли ЦТУ „Корени“ из Зајечара, Танчов клуб „Северњаци“ из Видина и Центрул културал – Турн Северин из Румуније.

На Тргу ослобођења програм је завршен наступом Културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више