;

Крф нам пружа животне лекције

Датум : 01.09.2021.

Првог септембра 2021. године, после обављене јутарње гимнастике, молитве и доручка, дан у кампу био је усмерен на радионице од којих су прве биле сликарство и калиграфија под вођством сликарке и кустоса Лидије Богдановић, рестаураторке Милице Опалић и младе уметнице Јефимије Нинковић, у којима су, чини се, деца до сада највише напредовала. Баш као у ресавској школи, учесници су увежбавали деликатне финесе слова ћириличног писма, исписујући цитате по својој жељи, док су на сликарској радионици својеручно осликавали каменчиће које су налазили у дворишту кампа и скицирали иконе у византијском стилу. У продужетку су одржане радионице из прве помоћи коју је држао медицински радник Владица Опачић и орјентације у простору и шифрованим порукама које су држали најбољи извиђачи Србије: Ана Петровић и Вук Шећеровић.

После поднева уследио је ручак, а потом и одлазак на плажу Агиос Гордиос, коју су деца тек тада могла видети у њеном пуном сјају и капациету, узевши у обзир да је током претходног боравка на плажи падала киша. По повратку у камп, после целодневне забаве и купања, закључно са заласком сунца, уследиле су припреме за радионицу глуме. Наиме, они који су се пријавили, а и они који нису, а имали су жељу да учествују, добили су задатак да се поделе у групе од по неколико чланова и да на основу датог стиха из родољубивих песама о Првом светском рату направе игроказ, то јест кратак наступ на дату тему. Другари су имали прилику да гледају наступе на теме као што су „Прометеји наде, апостоли јада“ или „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“ и на тај начин испоље свој таленат и покажу оно што најбоље умеју да раде, а неки су баш на тај начин – написавши текстове о ономе што су доживели и научили током боравка на кампу „Стопама наших предака“, показали управо онај преображај и самоспознају до које Крф доводи. Дакле, писајући и речима дочаравајући утиске, талентовани ђаци су показали да ће они двонедељни боравак на Крфу увек носити са собом као део своје личности и преносити другима као благу вест. После плодне радионице сви су се упутили на обављање својих дужности у кухињи, тоалету, дворишту и собама, након чега је уследила вечерња молитва Господу.

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више