;

Градоначелник Крфа гост Светосавског звонца

Датум : 24.02.2017.

Домаћин острва Крфа, Градоначелник господин Костас Николузас, био je гост Светосавског звонца приликом своје дводневне посете Београду и Србији. Узајамна сарадња редакције ”Звонца” и Градске Управе Града Крфа, интезивно се развија и расте од 2012. године када је започет пројекат: ”Стопама наших предака”.

Осведочени пријатељи српског народа, Крфљани, су налик својим прецима који су пре сто година дочекали раширених руку и отвореног срца наше претке, наставили традицију и својим гопстопримством одушевили преко 250 најбољих ђака из региона који су са Светосавским звонцем боравили од 2012. од 2016. године на овом грчком острву.

Желећи да укаже поштовање и макар једним делом узврати пружено гостопримство, као и да на прави начин време проведено у Београду господина Костаса Николузаса буде на корист острва Крфа и напредак већ остварене међусобне сарадње, редакција Звонца се потрудила да направи веома динамичан и садржајан програм посете свога високог госта и његових пратиоца.

Најпре је реализован пријем на највишем нивоу код Градоначелника Београда господина Синише Малог. Он је заједно са својим сарадницима примио делегацију Града Крфа и у срдачном духу отворио овај на крају веома конструктиван састанак на ком је договорена узајамна сарадња на културној размени између Крфа и Београда као и још систематичнија подршка развоју пројекта: ”Стопама наших предака”.

Након посете Градској кући, делегација Крфа имала је прилику да упозна само централно језгро престонице Србије, кроз једносатну панорамску вожњу његовим централним улицама. Ова покретна разгледница Београда завршена је посетом Историјском музеју Србије у ком је била мултимедијална интерактвина изложба: ”Србија 1915-1916” и гостујућа поставка Солунског историјског музеја: ”Француско-српска болница у Седесу”. У наставку господин Николузас је прошетао Тргом Николе Пашића уживајући са својим сараднцима у лепом Београдском фебруарском дану уз испијање домаће српске кафе у једној од најлепших и најпознатијих престоничких башти, башти хотела ”Москва”.

Посетили су и Народно позориште, Београдску филхармонију и прошетали Кнез Михајловом улицом и Калемегданом. Тиме је овај први дан радне посете Крфске делегације био завршен. Другог дана је планиран сусрет са Његовом Светошћу Патријархом српским господином Иринејем и учешће на Свечаној Академији: ”Окупљање Крфљана”, поводом пет година пројекта ”Стопама наших предака”.

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више