;

Фото-конкурс о уништавању православних споменика

Датум : 12.10.2015.

Интерпарламентарна скупштина православља (ИСП) организује међународнифото-конкурс на тему „Уништавање споменика хришћанског Истока“ и позива све заинтересоване да учествују у њему.

Интерпарламентарна скупштина је организација која постоји 22 године и окупља посланике из 28 православних држава, укључујући и Србију.

Конкурс је посвећен споменицима православне и источне хришћанске традиције, који представљају најважнији део светске културне баштине, а који су изложени уништавању од стране људи, или пропадају због немара и протока времена.

Како је саопштено из Скупштине Србије, конкурс фотографије, други по реду, организује се на иницијативу Комисије ИСП за културу, у оквиру прославе 2016. године, као године пријатељства народа Грчке и Русије и у сарадњи са сајтом: http://www.eiao.orthphoto.net

На челу Комисије за културу ИСП је Александар Чотрић, народни посланик Скупштине Србије, који позива све фотографе из Србије и региона, професионалце, или аматере, да пошаљу своје радове до 5. децембра 2015. године и тако конкуришу за прве три награде. Победничка фотографија понеће признање Гран при и биће награђена са 1.500 евра. Друга награда износи хиљаду евра, а трећа 500 евра.

Чотрић указује да је посебно важно да на овом међународном фото-конкурсу буду изложене фотографије о уништавању и оштећењу српских православних храмова на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској, како би међународна јавност била обавештена о деструкцији српског православног културног и духовног наслеђа.

Победницима Конкурса признања ће бити уручена на Годишњој скупштини Интерпарламентарне скупштине православља, која ће крајем јуна идуће године бити одржана у грчком граду Солуну.

Више информација заинтересовани могу да пронађу на:

Веб-страници фото-конкурса (званичној страници ИСП) – http://www.eiao.orthphoto.net/index.html

Феjсбук страници: https://www.facebook.com/pages/Destruction-of-monuments-of-Eastern-Ćristianity/388712904647887

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више