;

Деца Свете Србије даривала Патријарха

Датум : 04.12.2014.

Светосавско звонце као званично гласило СПЦ за децу, промовише и поржава све оне који се баве едукацијом и васпитањем деце, које је у садејству са њиховим духовним и физичким узрастањем у Јеванђелским врлинама и учествује у њиховом раду и покреће заједничке пројекте. Једно од таквих јесте и Православно спортско друштво ”Света Србија”, које је са благословом Његове Светости Патријарха српског Господинa Иринеја, почело са својим радом пре нешто више од годину дана.

Вече празника посвећеног освећењу детињства Пресвете Богородице и Њеном Ваведењу у Храм Божји, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је провео са децом ПСД ”Света Србија” на манифестацији ”Вече захвалности” приређеној у Музеју Југословенске кинотеке.

Благосиљајући скуп, патријарх Иринеј је поручио да Српска Православна Црква подржава све што доприноси узрастању и васпитању. Напомињући да нема ни економског развоја без моралног напретка, патријарх Иринеј је указао да историја показује да економски моћни народи без духовних основа не опстају, док су се одржали они који имају јаку духовну културу:”И ми Срби да нисмо имали своју духовну културу, не би се одржали током пет векова ропства под Турцима. Оно што су Срби издржали под Турцима, могао је само народ који је имао дубоку свест о себи, својој вери, култури и свом историјском месту. И данас нам је то исто потребно.”

Желећи да на посебан начин захвале Његовој Светости на молитвеном заступништву и благослову, председник г. Дејан Томашевић и најмлађи чланови ПСД Света Србија даривали су првојерарха Српске Цркве дресом са бројем 45, којим је символично указано да је патријарх Иринеј 45. по реду поглавар Српске Цркве, чиме је још једном подвучен значај, мисија и наследство Цркве као вековног чувара наше традиције, васпитања и националног индетитета.

У знак пажње за подршку коју је Министарство омладине и спорта пружило програмима и раду ПСД Света Србија, деца су граматом даривала министра Вању Удовичића. Са посебном љубављу и пажњом за животно дело и срећна детињства захвалницу је добио и дечји писац Раша Попов.

У препуној сали Музеја Југословенске кинотеке међу три стотине званица, деца из ПСД ”Света Србија” даривала су захвалницама своје доброчинитеље: ”Телеком Србија”, ЈП ”Ада Циганлија”, СП ”Ласта”, ”Нелт”, екипу филма ”Монтевидео” и ИФ Мекен Групу.

Уметнички део програма извели су ученици Музичке шпколе Мокрањац из Београда.

Програм је водио наш познати глумац Војин Ђетковић.

Филм ТО СМО МИ – ПСД ”СВЕТА СРБИЈА”

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више