- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Деца са Косова и Метохије и из Црне Горе сутра на Спасовданској литији

Седамдесеторо деце са Косова и Метохије и из Црне Горе који су у Београд допутовали ради учешћа на сутрашњој Спасовданској литији, данас је у храму Светог Саве примио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Обраћајући се младим гостима Патријарх је нагласио:
“Ми волимо свој народ, чувамо свој народ, чувамо оно што је наше не зато да бисмо били себични, не зато да би се оградили од других, него управо да би се научили да све волимо и да волећи оно што је наше кроз љубав све што припада и другим народима постане наше и да љубављу можемо да примимо од других оно што они имају као вредно, а исто тако из љубави можемо другима да дарујемо оно што су наше вредности. Зато је веома, веома важно не само да знамо ко је Свети Сава него да се трудимо да се молимо њему и да се колико год можемо угледамо на њега, да покушамо и ми нешто од онога што је био његов живот да унесемо у свој живот.

Сигуран сам да се и ви на Косову, и у Црној Гори и где год да се налазимо молите за своју браћу и сестре, за своје родитеље, учитеље, комшије, за све оне који јесу деца Светог Саве, али да се исто тако молите за оне који припадају другом народу, који се на другачији начин моле, који такође имају своју вредност.

Ви на Косову сигуран сам, а већ сам питао неку децу да ли то чине, молите се наравно за православну децу, али молите се и за децу Албанце. И ви у Црној Гори молите се за своје ближње и за свој народ, али молите се и за све друге народе који живе у Црној Гори без обзира да ли су Срби православни, или су Црногорци, или су Албанци, или су Бошњаци, или су Хрвати или из било ког народа да долазе. То је једини исправни пут. То је светосавски пут. И Свети Сава је живео у временима када су као и данас постојали многи народи, многе културе, многе вере. Обилазио је читав свет. Ишао је и на Исток и на Запад. Успостављао најбоље могуће односе са свим народима, зидао цркве и у Јерусалиму и у Барију, и у другим земљама, у Светој Гори, али наравно најпре и највише у свом народу”.