;

Деца пливала за Часни Крст

Датум : 18.01.2019.

Светосавско звонце је као и прошле године дало свој допринос у обележавању празника Крстовдана и Богојављења тако што је помогло и подржало пливање деце за Часни Крст. Ова прелепа манифестација која на најлепши начин кроз синергију духовности и спорта оживљава нашу традицију и обичаје, а све кроз учешће деце као њених главних актера, започета је 2018. године са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, а у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачкe и уз подршку Светосавског звонца и Градског секретаријата за спорт.

Ове године Светосавско звонце је заједно са Православним спортским удружењем ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) организовало пливање на базену Градског центра за физичку културу ”Стари ДИФ”, чиме је и најстарија спортска институција у нашем престоном граду Београду, премијерно учествовала као домаћин догађаја и на најлепши начин отворила нову календарску годину и 90-ту од свог оснивања. За пливање се пријавило 30 деце спортиста ПСУСС који су својим учешћем у овој витешкој дисциплини, помогли да се подигне њен спортско-духовни капацитет на још виши ниво.

 

Догађај је како и приличи, почео саборним молитвеним чином освећења воде којом је началствовао свештеник Драган Радовановић, из Вазнесењске цркве. Након молитвеног дела, приступило се и спортском. Најпре су деца подељена у три групе и организовано је њихово пливање. Најбољи међу децом су:

прва група
1. Софија Савић
2. Димитрије Савић
3. Благоје Савић
друга група
1. Никола Коњевић
2. Тара Весић
3. Урош Милутиновић
трећа група
1. Итан Шобота
2. Богдан Савић
3. Мија Маринковић

Најбољим пливачима су додељене медаље и пехари, а сви учесници добили су дипломе о своме учешћу и вредне дарове које је обезбедило Светосавско звонце.

Догађају су поред представника Светосавског звонца и ПСУСС, присуствовали и Владимир Јанковић, директор Градског центра за физичку културу ”Стари ДИФ”, затим Горан Николић, председник и Снежана Жугић. генерални секретар Савеза за скокове у воду Србије, као и Урош Трипковић, члан општинског већа ГО Савски Венац и Дејан Цветковић. члан општинског већа ГО Палилула који су деци доделили медаље, пехаре, дипломе и поклоне.

Деца су на крају једни друге и све присутне поздравили старим хришћанским поздравом на овај дан;

”Христос се Крсти! – Ваистину се Крсти!”

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више