;

Дан за памћење – посвећен породици и деци

Датум : 15.05.2014.

Ада Циганалија је у предвечерје празновања великог Светитеља и Чудотворца, Светог Василија Острошког, била сведок несвакидашњег окупљања. Православном Спортском Друштву ”Света Србија” у госте je дошло преко 20.000 гостију. Око славског колача, жита и жртве паљенице –воштанице, а поводом Крсног имена овог удружења, Светог Василија Острошког,  сабрани у молитви, игри и спорту на једном месту нашли су се мали и велики, родитељи и деца, стари и млади. Свечаност је почела Литургијом коју је служио Његова Светост Патријарх Иринеј са дванаест свештеника и шест ђакона, на отвореном, на фудбалском игралишту.

Кум славе био је прослављени кошаркаш Дејан Томашевић, председник ПСД ”Света Србија”. Патријарх Иринеј је пререзао славски колач, а овом светом чину присуствовали су и викарни Епископ јегарски Порфирије, министар омладине и спорта Вања Удовичић, прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, управник Аде Циганлије Жарко Шормаз и чланови Организационог одбора ове манифестације: секретар ПСД ”Света Србија” Влада Радовић, Предраг Ћеранић и Димитрије Стикић члан редакције Светосавског звонца.

После Свете Литургије изведен је богат културно-уметнички програм, који је преносио РТС, а у којем су учествовали бројне познате личности, међу којима су били Ивана Јордан, Жељко Васић, Неверне Бебе, Биља Крстић и Бистрик, музички састав Ђурђеви Ступови, Љубивоје Ршумовић, Љуба Манасијевић, АКУД ”Лола”, дечији састав Првог Београдског Певачког Друштва и многи други. Програм који је режирао редитељ Народног позоришта из Београда, Божидар Ђуровић, водили су глумци: Хаџи Ненад Маричић и Биљана Ђуровић.
Паралелно са културно-уметничким програмом на целом простору око великог фудбалског терена (и на њему) више од 10.000 деце учествовало је у турнирима у фудбалу, кошарци и одбојци и обилазило Фестивал спорта. Фестивал/Сајам спорта имао је око 20 станица (”штандова”) разних спортских вештина на коме су деца бесплатно могла да уживају у промоцији разних спортова које су и сами могли бесплатно да пробају.

Од старих и древних Српских спортова које су промовисали СВИБОР и КУД Штаваљ из Сјенице, деца су се пењала уз велику Стену и пробала стрељаштво за шта су били одговорни припадници Полицијске јединице САЈ. Малишани су имали изузетну прилику да се окушају као јахачи, а могли су да играју занимљиву кошарку са 3 обруча, фудбал, одбојку, рукомет, шах,… вежбају гимнастику, наше коло али и женски рагби. Такође су, уз подршку студената и професора Академије за иконопис и рестаурацију СПЦ, могли да уче основе сликања, калиграфије, мозаика, дубореза и иконописа.

Сви посетиоци су имали одличан (и бесплатан) ручак, на јеловнику је био чувени војнички пасуљ.

Светосавско звонце које је учествовало у припреми и реализацији овог догађаја, даровало је преко 5.000 малишана својим часописима, а поред тога, деца су на поклон добила мајице и слаткише, као и лепу брошуру са иконом Светог Василија Острошког

Крај Манифестације је био заиста живописан. Фудбалска утакмица између екипе филма ”Монтевидео” (појачани фудбалерима Батом Мирковићем и Дејаном Дејаном Илићем)  и чланова ПДС ”Света Србија” (чији су чланови наши најпознатији спортисти у чијим су редовима, поред тренера и оснивача ”Свете Србије”, Салета Станојевића и Горана Стевановића, играли Ивица Илијев, Жељко Васић, бивши ватерполо репрезентативац и градски секретар за Спорт, Славко Гак и други. Судија је био председника ПСД СС, Дејан Томашевић. Ову утакмицу је пратило преко десет хиљада гледалаца.

Иако ревијалног карактера, утакмица је приказала одличан фудбал и борбеност као на правим фудбалским дербијима, на којој је постигнуто 10 сјајних голова, отприлике подједнако на обе стране. Све је личило на праву утакмицу, иако овде није био важан резултат, јер су тог дана сви победили!

 

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више