- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Дан сабирања молитви, знања, вештина, вредноће, посвећености и љубави

[1]Овај трећи дан необично отвореног школског месеца септембра на Крфу, протиче у јутарњим обавезама и дужностима. Након завршетка истих, дошао је тренутак да се заврше презентације на хамерима које су деца у групама спремала за радионицу ”Историјска разгладница”, кроз коју су они који су узели учешће, сазнавали о знаменитим личностима и догађајима 1915. и 1916. године, коју је осмислила и приредила учитељица Марија Сталетовић.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17]

У наставку дана, а по завршетку радионица, организован је спортски програм у коме су своје вештине са лоптом могли да покажу сви учесници кампа.

После подне, учесници пројекта су се упутили у ка престоници острва да молитвено посете светитеље Божије: Свету Царицу Теодору и Светог Спиридона Тримифунтског. Прво одредиште им била црква старе Митрополије где се налазе мошти Свете Царице Византијске Теодоре о чијем је животу и величанственој улози у борби против иконоборства говорио професор историје Драгиша Стаменковић. Деца су имала прилику, да обиђу прелепу унутрашњост цркве и да целивају иконе и мошти ове Светитељке. Након Свете Теодоре, учесници су посетили Цркву Светог Спиридона, заштитника града и острва Крфа, чије су житије могли да прочитају у књизи коју су добили од господина Жељка Поповића, председника крфског удружења грчко-српског пријатељства приликом посете Музеја ” Српска кућа”. Ова црква један је од најпосећенијих грчких и васељенских православних храмова, а у њој се налазе и мошти Светог Спиридона Чудотворца, Епископа Тримифунтског, које су познате по својој целебности и нетрулежности. Након обиласка ових двеју цркава, сви су имали слободно време за обилазак града, градске плаже и осталих знаменитости.

Предвече истога дана, из центра Керкире, аутобуси су се упутили ка луци у Гувији где се искрцавала српска војска 1916. године и где се данас налази споменик са тројезичним натписом који деца која учествују у пројекту, заједно са академским сликаром и вајаром Михаилом Глигорићем обнављају и ретуширају сваког лета. На месту где су се искрцали славни преци, предавање је одржао професор Драгиш, који је испричао све детаље о искрцавању од Божића до Васкрса поменуте године, а зачула се и српска химна ”Боже правде”.

[18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48]

После вечере, уследило је дуго очекивано вече талената на којем су ђаци имали прлику да покажу своје уметничке вештине, али и да прикажу шта су урадили и научили током радионице ”Историјска разгледница”. Програм су водиле Михаела Миленковић и Маја Лозанчић, а учествовали су између осталих Павлина Радовановић из Ораховца са песмом ”Јунаци са Кошара”, Милица Макитан, Марија Лубардић, Тамара Петковић, Маша Илић, Николај Сандић, Ленка Тешић и Софија Родић са православном химном ”Агни Партене” коју је у славу Мајке Божије написао и компоновао Свети Нектарије Егински, затим Милош Богдановић који је рецитовао ”Пркосну песму”, Тамара Петровић са композицијом ”Ноктурно”, Марија Дражић која је све присутне одушевила аријом ”Se florindo e fedele” и многи други. Такође, посебно су се истакле Миона Гујаничић, Тамара Петровић и Сандра Радосављевић, које су представиле свој кратак позоришни игроказ који су осмислиле за кратко време током драмске радионице, а који публику оставља без речи. Он се састоји од три текста – три војничка писма које су оне саме саставиле под утиском обиласка острва Видо – места највећег страдања српске јуначке војске.

После овог програма, организовано је музичко вече, а поводом завршетка кампа на коме су се сви учесници уз песму, тужни што се неко време неће видети, опростили, али само накратко, јер на Крфу сви који учествују у пројекту постају породица која заувек остаје укључена у сва дешавања која се у будућности одвијају у животу пројекта ”Стопама наших предака”.

Наступ Павлине Радосављевић [49]

Наступ певачке групе ”Агни Партене” [50]

Наступ Милоша Богдановића [51]

Наступ певачке груше ”Разграна се” [52]

Наступ Марије Дражић [53]

Наступ Тамаре Петровић [53]

Фото галерија [54]

Пријатељ пројекта:

[55]  [56]

Пројекат подржали:

[57] Градска општина Палилула [58]  [59]Министарство културе [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] Папас [73]   [74] [75] [76] [77] [78]  [79] [80]