;

Чувајмо Божију творевину, користимо обновљиве изворе енергије

Датум : 02.02.2012.

Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, примио је данас групу младих научника-иноватора ”Енергија јагоде” (Strawberry energy) који се баве истраживањем и развојем обновљивих извора енергије (соларна енергија, ветрови, термалне воде). Сарадњу са ”Јагодицама” Светосавско звонце је почело летос у дечијем парку ”Радост” када је организована радионица за децу о обновљивим изворима енергије.

Приликом данашње посете они су Патријарха упознали са својим иновацијама које користе тзв ”чисте” технологије и путем којих промовишу очување природе и еколошког система – Божије творевине, који су неопходни за опстанак животног окружења човечанства. Такође су појаснили и значај ових технологија за производњу енергије који ће имати све већи значај у будућности човечанства.

Његова Светост је благословио њихов рад и дела која ће предузимати у будућем научном раду и усавршавaњу као и развитак сарадње са Светосавским звонцем у реализацији едукације наших најмлађих о очувању природе и коришћењу обновљивих извора енергије. На крају пријема Патријарх Иринеј је младим научницима даровао слику ”Ми смо њихови потомци”, пожелевши им да се угледају на своје славне претке, светитеље, научнике и проналазаче.

Ова група младих научника је до сада освојила много награда за иновације. Њихов најпознатији патент је соларни пуњач за мобилне телефоне ”Дрво јагоде” (Strawberry tree) које се за сада налази на три прометне локације у Београду, Обреновцу и Новом Саду, чиме је омогућено да свако има прилику да користи благодети соларне енергије потпуно бесплатно.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више