;

Час веронауке у Паралији уз Светосавско звонце

Датум : 05.07.2015.

У Паралији (Грчка), после вечерње службе, одржан је час веронауке на српском језику за децу и одрасле. Група деце из Прве Основне школе из Ваљева и њихове учитељице као и њихове мајке, који бораве на летњем одмору, посетили су вечерас највеће духовно и културно знамење, веома познатог туристичког центра Грчке у Паралији, храм Свете Великомученице Фотине, у којем им је о лепоти Православне вере и братске слоге Грка и Срба, казивао протојереј-ставрофор Ненад Андрић, такође из Ваљева.Он по благослову Светог Архијерејског Синода СПЦ, врши света богослужења на српском језику и црквенословенском у овом приморском граду, а за духовне потребе Православних верника који проводе овде летњи одмор.

Овај час веронауке оца Ненада, је био веома занимљив, а употпуњен је и анализом тема и задржаја из најновијих бројева Светосавског звонца, које је званично гласило Српске Православне Цркве за децу и помоћно наставно средство у настави катихетике.

По завршетку ових духовних поука, прота Ненад је свој деци поделио примерке часописа Светосавско звонце које је редакција даривала за сву децу која буду посећивала храмове у којима служе српски свештеници за време овогодишњих летњих месеци.

Храм у Паралији је саграђен 1984. године на древним темељима из 17. века цркве Свете Великомученице Параскеве. Из тог периода сачувана је дрвена икона Свете Параскеве, посебно је изграђен трон за ову велику Светињу, у којој се чува и где се излаже народу за целивање. Радосна дечица, којој видно прија боравак у Грчкој, отпевали су у храму неколико родољубивих песмица, али и Пресветој Богородици, што је измамило осмех и понеку сузу радосницу присутнима у цркви. Поред Паралије света богослужења на српском врше се и у Лептокарији и Платамносу где служе отац Бориша Шањић и отац Слободан Ћорић.

 

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више