;

Агиос Матеос сведочи о несаломивости српске војске

Датум : 27.08.2021.

Сваке године када нова генерација креће ка Агиос Матеосу и обиласку тамошњег спомен-обележја, припреме су опсежне јер је тај дан по свом садржају специфичан и посебно емотиван.

На делу негдашњег маслињака Јаниса Јанулиса, где се налазило гробље Дринске дивизије, пркосно стоји споменик који су преминулим саборцима у част подигли њихови ратни другови 1916. године уочи одласка на Солунски фронт.

Овде је одржан историјски час о ратном путу Дринаца кроз судбину, до тада најмлађег војника на свету, Момчила Гаврића. Професор Драгиша Стаменковић живописно је приказао овај значајан период српске историје, док су присутним слушаоцима посебну емоцију изазвали Вук Џамић и Марија Сталетовић уз пратњу виолине Николаја Сандића и хор под вођством Александре Гаруновић. Сузних очију разлегла се песма „Тамо далеко“, а као још један знак поштовања и очувања сећања на славне претке, њихови потомци су као и претходних осам година, уредили споменик и простор око њега.

Следећа дестинација био је Месонги, место на коме је у време Великог рата била стационирана Шумадијска дивизија. У присуству Христоса Јанулиса унука Јаниса Јанулиса, одржан је кратак историјски час познате екипе допуњене младим рецитатором из Херцег Новог, Милошем Богдановићем. Такође, овом приликом, најављено је постављање следећег достојанственог белега о боравку наших предака на том простору, а то је још један споменик крајпуташ. Након Гвозденог пука Моравске Дивизије, у оквиру пројекта ”Стопама наших предака”, на Крфу ће у ширем појасу уливања реке Месонги у Јонско море, бити постављен споменик Шумадијској дивизији.

Остатак поподнева проведен је на плажи где је приређено посебно изненађење поводом рођендана Ирине Чевировић, како за саму слављеницу, тако и за све остале. Уз рођенданску песму и свећице, настављено је дружење које је учврстило новоостварена пријатељства.

Вече је окончано припремама хора за певање на светој Литургији, поводом сутрашњег празника Успења Пресвете Богородице – Велике Госпојине.

Видео запис из Агиос Матеоса

Фото галерија

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

 Градска општина Палилула Министарство културе  Папас   

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више