;

Сарадња Звонца и Балканополиса

Датум : 11.02.2017.

У години када обележава 20 година постојања, стварања и извођења предивне музике инспирисане традицијом Србије и Балкана, наш познати музичар, инструметалиста, композитор, певач грленог и византијског стила и оснивач музичког састава ”Балканополис”, Слободан Тркуља, покренуо је са својим сарадницима пројекат: ”Балканополис и пријатељи”.

Пројекат је харитативног карактера и сва средства која буду остварена његовом реализацијом, биће намењена као помоћ деци избеглицама. Срж самог пројекта јесте песма ”Петрион”, посвећена управо овој теми.

Песма ”Петрион” је вапај и молитва за спас деце која су натерана и приморана да напусте свој породични дом и завичај због ратних дешавања. Главна мелодија песме је у стилу црквеног византијског појања, стихови су Псалама Давидови, који се у песми изводе истовремено на црквенословенском, руском, арапском и грчком, а музику је компоновао Слободан Тркуља.

На позив овог знаменитог уметника, редакција Светосавског звонца се активно укључила у реализацију пројекта:”Балканополис и пријатељи” са Дечјим хором Патријаршије ”Звонце”.

Чланови хора су се са својим диригентом Владаном Бзовски окупила у позоришној сали у Старој Пазови и под будним оком и уз дивно асистирање Слободана Тркуље, снимили своје музичке деонице у песми и на тај начин је обојили и дечјим нотама.

Овиме, они не само да су дали свој допринос племенитом делу и помоћи својим угроженим вршњацима, него су и стали раме уз раме и са знаменитим доајенима светске музике, који су такође извођачи у песми, а то су: фадо дива Мариза из Португала, легендарни Јоргос Даларас из Грчке, арапкиња Мејса Кара из Либана, уметница Пелагеја из Русије, као и мултиинструменталиста и певач Слободан Тркуља и група Балканополис, у пратњи холандског Метропол Оркестра и појаца хора манастира Ковиљ.

Поред ангажовања хора, редакција Светосавског звонца је учесник у свим осталим пратећим активностима у даљњој реализацији овог дивног пројекта.

Хор ”Звонце”

Дечји хор ”Звонце”, је са благословом Његове Светости Патријарха српксог господина Иринеја, у оквиру својих мисионарских активности оформило званично гласило за децу СПЦ ”Светосавско звонце”. Овај дечји хор вредно ради и наступа и иако постоји тек нешто више од годину дана, има иза себе на десетине наступа како на значајним манифестацијама као што су: ”Васкршњи концерти хорова”, ”Спортско Сабарње Свете Србије”, ”Витез фест”, тако и у оквиру програма поводом Божићних, Васкршњих, и Светосавских празника одржаних у Патријаршији СПЦ, Белом Двору и Храму Светог Саве. Диригент Дечијег хора ”Звонце” је наставница музичке културе Владана Бзовски.

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више

Нови наслов: ”Васкршње приче” је четврти по реду у овогодишњем књижевном издавачком раду Светосавског звонца. Након ”Десет Божијих заповести у 100 прича, ”Бакиних Божићних прича” и ”Звончића Светом Сави”, Звонце је овом књигом испунила први део свог издавачког плана за 2015. годину.

Више