;

Света земља и благодатни огањ – неисцрпно надахнуће и изазов

Датум : 14.05.2015.

У четвртак 14. маја 2015. Лета Господњег, након одслуженог акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, у сали убског црквеног дома приређено је предивно духовно вече у организацији Православне народне хришћанске заједнице „Свети Макарје Велики“. Гост духовне трибине била је г-ђа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник Православног дечјег часописа „Светосавско звонце“, која је одржала предавање на тему – Света земља и благодатни огањ.

Радмила Мишев је аутор стотина прича и многих духовних књига као што су: „Трагање за духовним видом“, „Приче из смеђе свеске“, „Повест о манастиру Светог Луке“ и многе друге. На наше велико задовољство, она се одазвла позиву да на Духовној вечери хришћанске зајенце у Убу подели са нама своје богато искуство везано за Свету земљу и благодатни огањ.

Беседом о Божјем граду Јерусалиму, што је поткрепљено одговарајућим сликама, предавач нас је на веома занимљив начин провео кроз сва места која се тичу живота Господа нашега Исуса Христа. Прича о Светој земљи и благодатном огњу је неисцрпно надахнуће и изазов. Благодатни огањ је једно од највећих чуда које нам сведочи о Божијој милости и о Божијем присуству. Јавља се сваке Велике суботе и то православном патријарху у Јерусалиму. Дочекује га хиљаде верника из целог света. Из Свете земље, верници преузимају и разносе огањ по свету. Благодатни огањ је ове године по први пут организовано преношен, дочекан и раздељен у Србији. Радмила Мишев је на националној телевизији коментарисала дочек огња испред Храма Светог Саве у Београду као велики благослов српском роду.

На крају духовне вечери присутнима је подељен по примерак најновијег броја листа „Светосавско звонце“.

Александар Мандарић, вероучитељ

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више