;

Православље и спорт – саставни део детињства

Датум : 10.05.2014.

Кроз свој рад са децом, који се темељи на двосмерној комуникацији, Светосавско звонце ослушкује и труди се да сагледава њихово виђење себе, своје породице, свог окружења, своје вере, цркве и традиције. Деца желе да покажу да су и она свесна свега око њих и да желе активно да учествују у свему томе позивајући нас у свој свет љубави и игре.

И управо се једна од таквих могућности обостраног учешћа и сабрања великих и малих на једном месту, указала догађајем који се одиграва сутра 11. маја, на Ади Циганлији под називом: „Спортско сабрање Свете Србије“. Овај догађај, са благословом Његове Светости Патријатха српског Господина Иринеја, уз помоћ Светoсовског звонца као званичног гласила СПЦ за децу, организује Православно Спортско Друштво:Света Србија. Сутрашњи догађај почиње у 9 часова Светом Архијерејском литургијом која ће се по први пут служити на Ади Циганлији и то на фудбалском терену.

Литургијом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј уз саслужење епархиота Митрополије Београдско-карловачке. Након Свете Литургије Његова Светост ће прелити славско жито, освештати и пресећи славски колач у спомен и част Светог Василија Острошког патрона и молитвеног заступника ПСД „Света Србија“. Од 11 часова на поменутом терену почиње културно-уметнички програм, а на околним спортским теренима фудбалски, кошаркашки и одбојкашки турнири за децу. Тај део програма отварају падобранци скоком из хеликоптера и доскоком у центар збивања на главном терену. У културном програму учествоваћенајомиљенији дечји писац, Љубивоје Ршумовић, као и музички састави Биља Крстић са групом Бистрик, Ђурђеви Ступови, Неверне Бебе, Лена Ковачевић, Ивана Јордан, КУД „Лола“. Потом се програм са бине сели на сам терен где ће од 13 часова почети догађаји намењени свим посетиоцима. На својеврсним станицама моћи ће да застану и уживо виде, упознају и пробају: витешке дисциплине које промовише „Свибор“, правила и спортске финесе кошарке, фудбала и гимнастике, уз младе чланове КУД-а „Лола“ моћи ће утврдити или научити кораке Качерца, Моравца и осталих српских кола, а ако неко од гостију буде желео ближе да упозна иконопис, дуборез или мозаик то ће моћи учинити уз помоћ студената и професора Академија СПЦ за иконопис и рестаурацију. Поред наведеног биће још много садржаја који су организовани уз подршку: Министарства спорта и омладине, припадника МУП-а, Војске Србије, ФСС-а, КСС-а, Рагби савеза Србије итд. Сама завршница догађаја почиње ревијалном фудбалском утакмицом екипа „Свете Србије“ и филма „Монтевидео“ по чијем завршетку ће бити у небо пуштено 33 бела голуба.

Светосавско звонце позива децу, њихове родитеље, баке, деке, учитеље и професоре да дођу сутра на Аду и Свету недељу проведу у духу породичне љубави и духовности, а биће им изузетно забавно и верујемо да ће нешто ново научити.

Најава догађаја: РТС 1 Жикина шареница

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више