;

Дани Словенске писмености

Датум : 01.06.2011.

pismenost1У част Словенских просветитеља, Светих Ћирила и Методија, Светосавско звонце и Српско одељење међународног Фонда јединства православних народа су заједнички учествовали у свечаностима које су тим поводом организоване у Београду. pismenost2Почетак свечаности био је испред споменика Словенским просветитељима. У подножју пет метара високог споменика Св. Ћирилу и Методију, уз присуство готово свих архијереја Српске Православне Цркве, представника дипломатског кора словенских земаља, молитвено је обележен њихов дан уз началствовање Његове Светости Патриајрха Српског Г. Г. Иринеја.

pismenost4

Након тога, под сводовима Руског дома заједно са Славистичким друштвом Србије наставило се обележавање дана Словенске писмености. Том приликом Светосавско звонце и Српско одељење међународног Фонда јединства православних народа доделило је награде учесницима литерарног конкурса објавњеног у васкршњем броју ”Звонца” на задате теме: Ћирилица у мом срцу, Моје писмо-мој живот, Ћирилица у историји мог народа.

У редакцију Светосавског звонца приспео је велики број веома квалитетних радова читалаца Светосавског звонца.

Жири, којим је председавао господин Александар Кононихин, аташе за културу Амбасаде Русије у Београду и чланови: Госпођа Наталија Коцев, в. д. руководиоца Српског одељења Међународног фонда јединства православних народа, Радмила Мишев, главни и одговорни уредник ”Светосавског звонца” и госпођа Сандра Милићевић, новинар Информативног програма РТС, поред високих и строгих критеријума, имао је ни мало лак задатак да одабере најбоље од најбољих.

На свечаности у Руском дому, награђеним ученицима из готово свих крајева Србије, награде је уручио Његова екселенција Амбасадор Русије у Београду, Александар Василијевич Конузин.

»ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ»

конкурс ”Светосавског звонца” и Српског одељења међународног Фонда јединства православних народа
за најбоље литерарни рад на тему:

1. Ћирилица у мом срцу
2. Моје писмо – мој живот
3. Ћирилица у историји мог народа
на којем су учествовали ученици основних и средњих школа из Републике Србије

Награђени ученици нижих разреда основне школе

Прву награду равноправно деле –
1. Гаврило Лучић уч. I/1 ОШ ”Јосиф Панчић” Београд
Учитељица Силвана Лазић
2. Невена Марковић IV разред ОШ ”Војвода Пријезда” Сталаћ
проф. Зорица Мишова

Друга награда:
Марија Вучуровић IV/7 ОШ ”Уједињене нације” Београд,
Проф. Наташа Чолић

Трећа награда:
Елена Мемиши, III/2 ОШ ”Синиша Николајевић” Београд
Учитељица: Бранка Милојевић

Награђени ученици виших разреда основне школе

Прва награда: Марија Миљковић VII разред ОШ ”Војвода Пријезда” Сталаћ
Проф. Зорица Мишова

Друга награда: Јована Миловановић VI/4 ОШ ”Милица Павловић” Чачак
Проф. Душанка Митић

Трећа награда: Јелена Ђорђевић VII/2 ОШ ”Бора Станковић” с. Трибужде, Врање, Вероучитељ Сузана Ђорђевић

Награђени ученици средњих школа

Прву награду равноправно деле:

1.Марко Мишов, уч. IV. разр. Богословије ”Св. Кирила и Методија” Ниш (Призренска богословија) Проф. Никола Тодоровић

2. Бранислава Марковић III/3 Гимназија ”Бора Станковић” Врање
вероучитељ: Милан Ђорђевић

Друга награда: Љубица Зекић, Економска школа, Крагујевац
Вероучитељ Екатерина Кудрјавцева – Милетић

Претходна страна
Последње вести
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више