;

Светосавско звонце гост на квизу из веронауке

Датум : 04.04.2009.

Последње суботе месеца марта у основној школи „Младост“ на Новом Београду одржано је општинско такмичење из веронауке Архиепископије београдско-карловачке.
На овом догађају учествовало је 15 школа са Новог Београда. Домаћин такмичења била је ОШ „Младост“. Ученици веронауке са Новог Београда су и на овај начин показали своју љубав према вери и жељу да изучавају науку Христову. Ово такмичење је било и повод за дружење са вероучитељима и вршњацима са веронауке из целог Новог Београда.
На самом почетку сабрања, директорка ОШ „Младост“ госпођа Весна Јоцић поздравила je све присутне и изразила задовољсво што је школа „Младост“, поред других такмичења којa су се одвијала у школи по први пут домаћин општинског такмичења из веронауке. Такође, г-ђа Весна Јоцић је рекла да смо сви ми ту да учимо о својој вери, како млађи тако и ми старији и пожелела свима срећу. Затим је свештеник Бежанијске цркве Светог Георгија о. Јеремија Старовлах упутио молитвени благослов и пожелео срећу свим учесницима.
Како учење веронауке није само стицање знања и информација, већ учење о животу и стицање личног искуства, односа са Богом, и на овом такмичењу није било важно ко ће победити. Веронаука као предмет у школи има описно оцењивање управо из тог разлога што се не може дати оцена за нешто што има своја мерила у срцу и у тајанственом личном односу да Христом. Поред знања, за живот у Цркви потребна је вера. „Вјером сазнајемо да су светови саздани речју Божијом“, вером сазнајемо да „Бог тако заволео свет да је Сина својега Једнороднога дао, да сваки који вјерује у њега не погине, него да има живот вјечни. (Јн. 3,16), вером живимо и управо вером можемо успоставити заједницу љубави са Богом. Управо због тога је ”Светосавско звонце”, које је било гост на овом такмичењу, за све учеснике обезбедило поклоне. ”Звонце“ као помоћно средство у настави веронауке, је и на овај начин подржало ђаке и вероучитеље.
На крају још и информација: прво место освојила је школа „Борислав Пекић“ са ученицима Миом Петровић, Анастасијом Витиз и Андрејом Дардићем, друго, домаћин, школа „Младост“ са ученицима Милицом Лончар, Маријом Жировић и Мајом Вукићевић, а треће школа „Милан Ракић“ и ученице Соња Кандић и Катарина Станивуковић. Њима су следовали и посебни поклони које је обезбедило „Светосавско звонце“ и Канцеларија за веронауку архепископије беогрдаско-карловачке, а дипломе и честитке за прва три места уручила је директорка школе.
вероучитељ Предраг Ђукнић

1Последње суботе месеца марта у основној школи „Младост“ на Новом Београду одржано је општинско такмичење из веронауке Архиепископије београдско-карловачке.

2На овом догађају учествовало је 15 школа са Новог Београда. Домаћин такмичења била је ОШ „Младост“. Ученици веронауке са Новог Београда су и на овај начин показали своју љубав према вери и жељу да изучавају науку Христову. Ово такмичење је било и повод за дружење са вероучитељима и вршњацима са веронауке из целог Новог Београда.

На самом почетку сабрања, директорка ОШ „Младост“ госпођа Весна Јоцић поздравила je све присутне и изразила задовољсво што је школа „Младост“, поред других такмичења којa су се одвијала у школи по први пут домаћин општинског такмичења из веронауке. Такође, г-ђа Весна Јоцић је рекла да смо сви ми ту да учимо о својој вери, како млађи тако и ми старији и пожелела свима срећу. Затим је свештеник Бежанијске цркве Светог Георгија о. Јеремија Старовлах упутио молитвени благослов и пожелео срећу свим учесницима.

3Како учење веронауке није само стицање знања и информација, већ учење о животу и стицање личног искуства, односа са Богом, и на овом такмичењу није било важно ко ће победити. Веронаука као предмет у школи има описно оцењивање управо из тог разлога што се не може дати оцена за нешто што има своја мерила у срцу и у тајанственом личном односу да Христом. Поред знања, за живот у Цркви потребна је вера. „Вјером сазнајемо да су светови саздани речју Божијом“, вером сазнајемо да „Бог тако заволео свет да је Сина својега Једнороднога дао, да сваки који вјерује у њега не погине, него да има живот вјечни. (Јн. 3,16), вером живимо и управо вером можемо успоставити заједницу љубави са Богом. Управо због тога је ”Светосавско звонце”, које је било гост на овом такмичењу, за све учеснике обезбедило поклоне. ”Звонце“ као помоћно средство у настави веронауке, је и на овај начин подржало ђаке и вероучитеље.

4На крају још и информација: прво место освојила је школа „Борислав Пекић“ са ученицима Миом Петровић, Анастасијом Витиз и Андрејом Дардићем, друго, домаћин, школа „Младост“ са ученицима Милицом Лончар, Маријом Жировић и Мајом Вукићевић, а треће школа „Милан Ракић“ и ученице Соња Кандић и Катарина Станивуковић. Њима су следовали и посебни поклони које је обезбедило „Светосавско звонце“ и Канцеларија за веронауку архепископије беогрдаско-карловачке, а дипломе и честитке за прва три места уручила је директорка школе.

56

вероучитељ Предраг Ђукнић

Претходна страна
Издаваштво

„ПОРОДИЦА – ЦРКВА У МАЛОМ” Зидни календар Светосавског звонца за 2020. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате.

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више