;

Пријем код Градоначелника Крфа и постављање тројезичних путоказа

Датум : 27.08.2018.

Последњи програмски дан на острву Крфу је био посвећен заокруживању боравка ове генерације ђака пријемом код Градоначелника и постављањем тројезичних путоказа у центру Крфа који воде до историјског музеја ”Српска кућа”, места где је био хотел ”Бела Венеција” тј седиште Српске државе од 1916. до 1918. године, као и платоа где је новоформирани трг грчко-српског пријатељства. Најпре је након доручка, у кампу професор информатике Жарко Караџић одржао дирљиво предавање о НАТО агресији на Србију из 1999. године. Затим је вероучитељ Мирко Савић са ученицама вежбао песме из периода Првог светског рата, које су се касније певале на пријему код градоначелника града Крфа, господина Костаса Николузаса. Градоначелник Крфа, је за ову генерацију најбоље деце као и за све претходне организовао пријем у Градској кући, а деца су узвратила на најлепши начин: песмом, осмесима и речима захвалности на гостопримству. Дирнут њиховим речима и песмом, господин Николузас, рекао је да му је велика част што сарађује са Србима и да ће и убудуће подржавати овај пројекат који на један животан и практичан начин обнавља и одржава братске односе између Грчке и Србије.

Након тога, на платоу недалеко од места где се некада налазио хотел ”Бела Венеција” и седиште српске државе, подигнута је тројезична табла, ознака новоформираног Трга грчко-српског пријатељства који ће се кроз пројекат: ”Стопама наших предака” претворити у живу позорницу на којој ће се проносити животни глас о братству наша два народа. То је прва од пројектованих још тачно дванаест саобраћајних тачака у центру Крфа које ће ова генерација обележити како би сваки путник намерник што лакше нашао постојећа места и културно-историјске знаменитости у центру престонице острва Крф. Таблу су свечано откриле уз певање свих химне Србије ”Боже правде”, најмлађи учесници кампа: Марија и Јована. Преостали део поподнева деца су имала слободно време које су провели у разгледању града Керкире, а по повратку у камп уследила је додела награда за успехе стечене на овом предивном путовању: најбољи пријатељ и пријатељица, највреднији ученик, као и награде у области спорта: пливања, кошарке и фудбала.

  

Након проглашења најбољих у спортским дисциплинама, деца су гласајући изабрала најврлинскије међу собом, те су тако за најбоље пријатеље изабрани међу девојчицама две Милице, Милица Стојадиновић и Милица Аничић, обе из Шапца, за набоље пријатеље међу дечацима, Марко Костић из Старе Пазове и Алекса Милиновић из Београда, а за највредније изабране су девојке из Републике Српске, Милица Цвијетић из Рогатице и Сара Колак из Требиња. Сви они су даривани јединственим даром, заставама Србије и Грчке које су се неколико година вијориле на светим местима где је била српска војска пре једног века на Крфу: Агиос Матеосу, луци Гувија и Като Коракијани. Њих су им уручили чланови стручног тима Светосавског звонца: Михаило Глигорић Глиша, Ђорђо Тешановић, Дарко Вукојичић и председник крфског удружења грчко-српског пријатељства Жељко Поповић. Посебан моменат био је када су деца даривала домаћина кампа Мораитиса Лефтериса посебним даром, а то је специјални банер пројекта: ”Стопама наших предака”. Последње вече у кампу завршено је са сузама у очима, песмом и звуцима гитаре.

Пријатељ пројекта:

Пројекат подржали:

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више