;

Мисионарски рад Светосавског звонца

Датум : 20.11.2012.

Руководећи се речима Светог Владике Николаја: ”Вера нам треба да би се могли надати, нада да би могли живети, а љубав да би могли као културан народ живети”, Светосавско звонце се одазвало позиву Српске парохијске школе у Лестеру (Енглеска), и узело учешћа у манифестацији посвећеној очувању српског језика, културе и вере православне која је одржана под називом ”Очувајмо српске школе”.

Редакција Звонца се са благословом Епископа бачког Господина Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода задуженог за рад Информативно-издавачке установе СПЦ и надлежног Епископа британско-скандинавског Господина Доситеја почетком прошле недеље запутила на овај мисионарски пут.

Током недеље Звонце је обишло српске школе које похађају деца из градова средње Енглеске: Лестера, Корбија и Дарбија. Приликом тих посета организоване су радионице српског језика, историје, веронауке и глуме.

На завршној вечери ове манифестације, која је одржана 17. новембра у препуној свечаној сали хотела ”Тромеђа”, Светосавско звонце је учествовало у програму заједно са ученицима ових школа. Уводни део програма припао је малим српчићима који су најпре отпевали заједно са протиницoм Драгицом-Секом Стокић химну Светом Сави. Након тога Лука Зеленовић је рецитовао ”Здравицу”, а фолклор ”Тромеђа” представио се ”Иргама из Србије”. Кроз занимљиве приче и рубрике Светосавског звонца, присутне је провела главни и одговорни уредник госпођа Радмила Мишев, а глумац Тихомир Арсић извео је монодраму Светосавског звонца: ”Ми смо њихови потомци”. Завршни део програма под диригентском палицом наставнице Силване Галић протекао је у рецитацијама Александра Кончаревића: ”Пардон”, Емилије, Нађе и Маје: ”Представљање”, а своје глумачке бравуре премијерно, пред својим родитељима и сународницима приказали су ђаци из Корбија кроз игроказе: ”Десет љутих гусара” и ”Јежева кућица.” На крају вечери, пастирским поукама и порукама присутнима обратио се парох Дарбијски протојереј-ставрофор Радмило Стокић.

У организацију ове дивне манифестације уложен је велики труд чланова Удружења СЧП, наставника, ђака и њихових родитеља, а Звонце посебно се захваљује својим домаћинима проти Радмилу Стокићу, и српским хотелима ”Тромеђа” и ”Равна Гора”.

Оно што је на нас оставило посебан утисак је хвале вредан рад учитељица, наставница и професорица, како у Лондону тако и у осталим местима.

Преци данашњих ученика подизали су школе да се деца не би одродила. Завет предака испуњавају свештеници и просветни радници са много труда, знања и љубави. Захваљујући њиховом подвижничком раду, најмлађи знају материњи језик, писмо и историју Отаџбине.

 

Пријатељ акције:

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више