- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Мисионарски рад Светосавског звонца

[1]Руководећи се речима Светог Владике Николаја: ”Вера нам треба да би се могли надати, нада да би могли живети, а љубав да би могли као културан народ живети”, Светосавско звонце се одазвало позиву Српске парохијске школе у Лестеру (Енглеска), и узело учешћа у манифестацији посвећеној очувању српског језика, културе и вере православне која је одржана под називом ”Очувајмо српске школе”.

[2]Редакција Звонца се са благословом Епископа бачког Господина Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода задуженог за рад Информативно-издавачке установе СПЦ и надлежног Епископа британско-скандинавског Господина Доситеја почетком прошле недеље запутила на овај мисионарски пут.

Током недеље Звонце је обишло српске школе које похађају деца из градова средње Енглеске: Лестера, Корбија и Дарбија. Приликом тих посета организоване су радионице српског језика, историје, веронауке и глуме.

[3] [4]

На завршној вечери ове манифестације, која је одржана 17. новембра у препуној свечаној сали хотела ”Тромеђа [5]”, Светосавско звонце је учествовало у програму заједно са ученицима ових школа. Уводни део програма припао је малим српчићима који су најпре отпевали заједно са протиницoм Драгицом-Секом Стокић химну Светом Сави. Након тога Лука Зеленовић је рецитовао ”Здравицу”, а фолклор ”Тромеђа” представио се ”Иргама из Србије”. Кроз занимљиве приче и рубрике Светосавског звонца, присутне је провела главни и одговорни уредник госпођа Радмила Мишев, а глумац Тихомир Арсић извео је монодраму Светосавског звонца: ”Ми смо њихови потомци”. Завршни део програма под диригентском палицом наставнице Силване Галић протекао је у рецитацијама Александра Кончаревића: ”Пардон”, Емилије, Нађе и Маје: ”Представљање”, а своје глумачке бравуре премијерно, пред својим родитељима и сународницима приказали су ђаци из Корбија кроз игроказе: ”Десет љутих гусара” и ”Јежева кућица.” На крају вечери, пастирским поукама и порукама присутнима обратио се парох Дарбијски протојереј-ставрофор Радмило Стокић.

[6] [7] [8]

[9]У организацију ове дивне манифестације уложен је велики труд чланова Удружења СЧП, наставника, ђака и њихових родитеља, а Звонце посебно се захваљује својим домаћинима проти Радмилу Стокићу, и српским хотелима ”Тромеђа” и ”Равна Гора [10]”.

Оно што је на нас оставило посебан утисак је хвале вредан рад учитељица, наставница и професорица, како у Лондону тако и у осталим местима.

[11] [12]

Преци данашњих ученика подизали су школе да се деца не би одродила. Завет предака испуњавају свештеници и просветни радници са много труда, знања и љубави. Захваљујући њиховом подвижничком раду, најмлађи знају материњи језик, писмо и историју Отаџбине.

 

Пријатељ акције:

[13]