;

Јунаци са Кошара и Паштрика су Гвоздени пук нашег времена

Датум : 20.08.2019.

На грчком острву Крф, освануо је нови дан, а са првим Сунчевим зрацима, полазници у оквиру јутарњих вежби трче и разгибавају се. Уследила је молитва и разговор са духовником кампа протом Стевом о пријатељству са задатком да до наредног дана сваки ученик разговара са неким са ким до сада није.

Након доручка, професор Жарко Караџић, инспиративно је говорио на тему ”Бисери српске војне етике – православни верник у оружаном сукобу”. Кроз низ примера представио је мање познате хероје, Првог светског рата и занимљиве приче о њима. Направио је и увод за наредну радионицу, говорећи о важности ћирилице уз сјајну беседу када су академски сликар и вајар Михајло Глигорић – Глиша, и др ликовне уметности Лидија Богдановић, подучавали ученике краснописом и основним ликовним техникама изазвавши посебно интересовање међу полазницима кампа.

По ручку упутили су се у Агиос Матеос где се налази споменик Дринској дивизији, једини који је подигнут 1916. године током боравка српске војске на Крфу. Отац Стево Митрић, одржао је помен дринцима уз свећу паљеницу и мирис тамјана све присутне призвао саборном молитвеном сећању на те див-јунаке, што је код присутник потомака у исто време изазвало и тугу и понос. Професор историје Драгиша Стаменковић, је у униформи српског војника, заједно са својим сарадницима и уз предиван пој фруле Николаја Сандића, произнео историјски час којим је додатно употпуњена емотивна синергија узвишене атмосфере самог спомен места и свих присутних. Након тога прионуло се са баштенским алаткама: грабљама, лопатама, косирима на сам и конкретан физички рад, како би се читав спомен комплекс очистио и средио и као и сваке године до сад оставио сређен и освежен. На јарболима су промењене старе заставе Грчке и Србије новим и употпуњена је велика тројезична инфо табла новим путоказом којим се ближе обележава место где се налази спомен чесма коју су дринци подигли и озидали за време свог боравка у атару крфског места Агиос Матеос и оставили на коришћење сваком путнику намернику који пролази туда. Освежен је и већ постојећи путоказ који се налази непосредно испред споемн-чесме.

Само поподне, деца су провела на плажи ”Голден бич” у Месонгију, у непосредној близини надалеко познатог ресторана породице Јанулис, који сада води Јанисов унук Христос, а све под будним оком свога оца Спироса.

По повратку у камп наставило се потресно предавање Жарка Караџића о НАТО агресији и испратило ђаке на спавање са снажним осећајем патриотизма.

Специјално за овогодишње окупљање најбољих на Крфу, академски вајар Михаило Глигорић Глиша, урадио је илустрацију којом се управо кроз приказ два Звонцетова крајпуташa, оног Гвозденом пуку у Като Коракијани који је постављен 2017. године и оног који се ове године подиже јунацима са Кошара и Паштрика у Београду потврђује да: ”Српске мајке и даље рађају јунаке”.

Споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу
 

Пријатељ пројекта:

 

Пројекат подржали:

   

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више