- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Јунаци са Кошара и Паштрика су Гвоздени пук нашег времена

[1]На грчком острву Крф, освануо је нови дан, а са првим Сунчевим зрацима, полазници у оквиру јутарњих вежби трче и разгибавају се. Уследила је молитва и разговор са духовником кампа протом Стевом о пријатељству са задатком да до наредног дана сваки ученик разговара са неким са ким до сада није.

Након доручка, професор Жарко Караџић, инспиративно је говорио на тему ”Бисери српске војне етике – православни верник у оружаном сукобу”. Кроз низ примера представио је мање познате хероје, Првог светског рата и занимљиве приче о њима. Направио је и увод за наредну радионицу, говорећи о важности ћирилице уз сјајну беседу када су академски сликар и вајар Михајло Глигорић – Глиша, и др ликовне уметности Лидија Богдановић, подучавали ученике краснописом и основним ликовним техникама изазвавши посебно интересовање међу полазницима кампа.

[2]По ручку упутили су се у Агиос Матеос где се налази споменик Дринској дивизији, једини који је подигнут 1916. године током боравка српске војске на Крфу. Отац Стево Митрић, одржао је помен дринцима уз свећу паљеницу и мирис тамјана све присутне призвао саборном молитвеном сећању на те див-јунаке, што је код присутник потомака у исто време изазвало и тугу и понос. Професор историје Драгиша Стаменковић, је у униформи српског војника, заједно са својим сарадницима и уз предиван пој фруле Николаја Сандића, произнео историјски час којим је додатно употпуњена емотивна синергија узвишене атмосфере самог спомен места и свих присутних. Након тога прионуло се са баштенским алаткама: грабљама, лопатама, косирима на сам и конкретан физички рад, како би се читав спомен комплекс очистио и средио и као и сваке године до сад оставио сређен и освежен. На јарболима су промењене старе заставе Грчке и Србије новим и употпуњена је велика тројезична инфо табла новим путоказом којим се ближе обележава место где се налази спомен чесма коју су дринци подигли и озидали за време свог боравка у атару крфског места Агиос Матеос и оставили на коришћење сваком путнику намернику који пролази туда. Освежен је и већ постојећи путоказ који се налази непосредно испред споемн-чесме.

[3] [4]

[5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

Само поподне, деца су провела на плажи ”Голден бич” у Месонгију, у непосредној близини надалеко познатог ресторана породице Јанулис, који сада води Јанисов унук Христос, а све под будним оком свога оца Спироса.

[13] [14] [15] [16] [17] [18]

По повратку у камп наставило се потресно предавање Жарка Караџића о НАТО агресији и испратило ђаке на спавање са снажним осећајем патриотизма.

Специјално за овогодишње окупљање најбољих на Крфу, академски вајар Михаило Глигорић Глиша, урадио је илустрацију којом се управо кроз приказ два Звонцетова крајпуташa, оног Гвозденом пуку у Като Коракијани који је постављен 2017. године и оног који се ове године подиже јунацима са Кошара и Паштрика у Београду потврђује да: ”Српске мајке и даље рађају јунаке”.

[19] [20]

Споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу [21]
 

Пријатељ пројекта:

[22]  [23]

Пројекат подржали:

[24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38]  [39] [40]  [41] [42]  [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49]