;

Деца обележила дан крфско-српског пријатељства

Датум : 24.02.2019.

Сваке године на Крфу се у другој половини фебруара месеца обележава дан крфско-српског пријатељства. Захваљујући развоју пројекта ”Стопама наших предака” од прошле године заједно у обележавању овог значајног дана учествују ђаци из Србије и крфско удружење грчко-српског пријатељства. Званично гласило СПЦ за децу ”Светосавско звонце” је ове године уз подршку пријатеља пројекта Банке Поштанска штедионица и Компаније ”Дунав осигурање”, као и сталних партнера Општине Стара Пазова и њеног првог човека Ђорђа Радиновића, као и Компаније ”ВодаВода” довело на Крф 25 талентованих ђака који су спремили културно-драмски програм и заједно са оним који су извели крфљани били део репрезентативног репертоара ове дивне Манифестације.

По доласку на Крф, деца су као и наши преци пре 101 године доживели предивну гостољубивост Крфљана и то оног из најсрпскијег села на овом предивном острву где живе потомци Јаниса Јанилиса, Агиос Матеосу.

Увече првог дана била је органозована свечана Академија у општинској сали Агиос Матеоса.

Међу званицама су били представници свих сталежа и генерација Крфљана, њих преко 200. На самом почетку испред домаћина обратили су се Костас Андриотис и Жељко Поповић иначе председник крфског удружења грчко-српског пријатељства. Након тога свештеник Спирос Лесис прочитао је молитву за здравље свих становника Крфа и напредак братских односа Крфљана и Срба, затим је прелио свечарски колач у част дана кфрско- српског пријатељства

После обраћања представника институција, уметнички програм Академије отворио је мешовити хор Агиос Матеоса са неколико предивних композиција и у овим приликама неизбежну предивну песму Јоргоса Далараса: ”Ми му тимонис матија му” (Μη μου θυμώνεις μάτια μου).

Деца из Србије иначе чланови драмско-музичке трупе ”Звонце”, одиграли су на грчком и српском језику представу: ”Чудотворац” која је овим извођењем добила и међународну премијеру. Певачка група је отпевала: ”Тамо далеко”, затим химну пројекта ”Осети Видо”, ”Пукни зоро”, ”Ми смо деца неба”, и ”Са Косова зора свиће”, док је Лора Мершак маестрално одрецитовала ”Пркосну песму” Добрице Ерића.

Публика је овацијама поздравила младе и талентоване ђаке из Србије одушевљена изведеним програмом. Како то обичаји на Крфу и налажу на крају вечери спремљено је послужење које су донели од својих кућа мештани Агиос Матеоса, где су предњачиле ђаконије локалних крфских специјалитета.

Другог дана боравка обиђено је само место Агиос Матеос и његове знаменитости, затим су положени венци на споменик Дринској дивизији на имању које је Србији поклонио славни Јанис Јанулис, као и на месту искрцавања српске војске у луци Гувија и Гвозденом пуку Моравске Дивизије у Като Карокијани.

Трећег дана обиђена је поставка; ”Срби на Крфу од 1916 до 1918. године у Историјском музеју на старој Крфској тврђави где је вокална група ”Звонце” извела кратак концертни програм. После тога српска делегација је обишла и Археолошки музеј Крфа који је специјално за ову прилику отворио своја врата за младе из Србије, јер је званично затворен и у фази је реконструкције.

Централни моменат трећег дана боравка био је пријем у Градској кући Крфа од стране градских челника, који су се захвалили у име свих грађана Крфа на овој посети младих из Србије поручивши им да су капије Крфа за наш народи увек широм отворене.

Вођа пута Димитрије Стикић, је позвао Крфљане у повратну посету у току марта месеца чиме ће се на најлепши начин наставити традиција грађења међусобних живих односа наша два народа која нас прати кроз историју.

Пријатељи пројекта:

 
Партнери пројекта:

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више