- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Деца обележила дан крфско-српског пријатељства

[1]Сваке године на Крфу се у другој половини фебруара месеца обележава дан крфско-српског пријатељства. Захваљујући развоју пројекта ”Стопама наших предака” од прошле године заједно у обележавању овог значајног дана учествују ђаци из Србије и крфско удружење грчко-српског пријатељства. Званично гласило СПЦ за децу ”Светосавско звонце” је ове године уз подршку пријатеља пројекта Банке Поштанска штедионица и Компаније ”Дунав осигурање”, као и сталних партнера Општине Стара Пазова и њеног првог човека Ђорђа Радиновића, као и Компаније ”ВодаВода” довело на Крф 25 талентованих ђака који су спремили културно-драмски програм и заједно са оним који су извели крфљани били део репрезентативног репертоара ове дивне Манифестације.

По доласку на Крф, деца су као и наши преци пре 101 године доживели предивну гостољубивост Крфљана и то оног из најсрпскијег села на овом предивном острву где живе потомци Јаниса Јанилиса, Агиос Матеосу.

Увече првог дана била је органозована свечана Академија у општинској сали Агиос Матеоса.

Међу званицама су били представници свих сталежа и генерација Крфљана, њих преко 200. На самом почетку испред домаћина обратили су се Костас Андриотис и Жељко Поповић иначе председник крфског удружења грчко-српског пријатељства. Након тога свештеник Спирос Лесис прочитао је молитву за здравље свих становника Крфа и напредак братских односа Крфљана и Срба, затим је прелио свечарски колач у част дана кфрско- српског пријатељства

[2] [3] [4]

После обраћања представника институција, уметнички програм Академије отворио је мешовити хор Агиос Матеоса са неколико предивних композиција и у овим приликама неизбежну предивну песму Јоргоса Далараса: ”Ми му тимонис матија му” (Μη μου θυμώνεις μάτια μου).

Деца из Србије иначе чланови драмско-музичке трупе ”Звонце”, одиграли су на грчком и српском језику представу: ”Чудотворац” која је овим извођењем добила и међународну премијеру. Певачка група је отпевала: ”Тамо далеко”, затим химну пројекта ”Осети Видо”, ”Пукни зоро”, ”Ми смо деца неба”, и ”Са Косова зора свиће”, док је Лора Мершак маестрално одрецитовала ”Пркосну песму” Добрице Ерића.

[5] [6]

Публика је овацијама поздравила младе и талентоване ђаке из Србије одушевљена изведеним програмом. Како то обичаји на Крфу и налажу на крају вечери спремљено је послужење које су донели од својих кућа мештани Агиос Матеоса, где су предњачиле ђаконије локалних крфских специјалитета.

Другог дана боравка обиђено је само место Агиос Матеос и његове знаменитости, затим су положени венци на споменик Дринској дивизији на имању које је Србији поклонио славни Јанис Јанулис, као и на месту искрцавања српске војске у луци Гувија и Гвозденом пуку Моравске Дивизије у Като Карокијани.

[7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16]

Трећег дана обиђена је поставка; ”Срби на Крфу од 1916 до 1918. године у Историјском музеју на старој Крфској тврђави где је вокална група ”Звонце” извела кратак концертни програм. После тога српска делегација је обишла и Археолошки музеј Крфа који је специјално за ову прилику отворио своја врата за младе из Србије, јер је званично затворен и у фази је реконструкције.

[17]Централни моменат трећег дана боравка био је пријем у Градској кући Крфа од стране градских челника, који су се захвалили у име свих грађана Крфа на овој посети младих из Србије поручивши им да су капије Крфа за наш народи увек широм отворене.

[18]

Вођа пута Димитрије Стикић, је позвао Крфљане у повратну посету у току марта месеца чиме ће се на најлепши начин наставити традиција грађења међусобних живих односа наша два народа која нас прати кроз историју.

Пријатељи пројекта:

[19] [20]

 
Партнери пројекта:

[21]

[22]