;

Светосавско звонце гост Црквене недељне школе ”Свети Сава” у Лондону

Датум : 01.06.2012.

У оквиру обележавања 50 година постојања и рада Црквене недељне школе ”Свети Сава” у Лондону, Светосавско звонце је 1. јуна са благословом Епископа бачког Господина Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода задуженог за рад Информативно-издавачке установе СПЦ и надлежног Епископа британско-скандинавског Господина Доситеја, наступило у великој сали Дома Светог владике Николаја са својом представом: ”Мали час историје – Ми смо њихови потомци” коју је извео првак Народног позоришта из Београда господин Тихомир Арсић, уз асистенцију дечјег хора ове школе ”Савинац”.
Пре пуних пола века, тачније, маја месеца 1962. године, ова школа је са благословом надлежног пароха проте Милоја Николића званично почела са радом. У њеном функционисању су му помагали учитељ Драгомир Петровић Уча и вероучитељ протођакон Ђорђе Чекеревац. Генерације деце рођене у Енглеској, стасавале су у њој учећи српски језик и ћирилично писмо, читајући дела српских писаца и усвајајући православни катихизис, историју, обичаје и дух традиције српског народа као и српске народне игре.
Данас су ђаци школе, деца или унуци првих ђака Црквене недељне школе и бројна дечица млађих генерација које су у неколико наврата напустиле Отаџбину и дом основале у Енглеској.

Пред публиком, која је свечану салу испунила до последњег места, Госпођа Радмила Мишев главни и одговорни уредник ”Светосавског звонца” представила је часопис, а Димитрије Стикић шеф маркетинга, приказао је активности и пројекте који су реализовани у оквиру мисије коју ово званично гласило Српске Православне Цркве за децу врши у свом раду. Светосавско звонце је презентовало и своје двојезично издање на српском и енглеском језику, намењено деци која живе и образују се при нашим црквеним општинама у земљама енглеског говорног подручја.

Овом приликом, рад Недељне српске школе презентовали су ђаци нижих разреда кроз мали драмски комад: ”Љуби ближњега свога” који је према тексту из Светосавског звонца припремила попадија Мирјана Дабић-Лазић. Хор ”Савинац” је извео химну Светог Саве којом је и отворена приредба, као и песме ”Тамо далеко” и ”Ој Косово, Косово” под диригентском палицом Госпођице Зорке Максимовић. Програм је завршен сплетом српских игара, које су извели чланови друге групе фолклорног ансамбла ”Растко”.

Дивни домаћини Светосавског звонца били су чланови братства храма Светог Саве у Лондону: протојереј-ставрофор Радомир Аћимовић, прото-ђакон Ђорђе Чекеревац и старешина Црквене недељне школе отац Драган Лазић, који су нас дочекали као род рођени, и учинили све да се осећамо као код куће, али су нам омогућили и да видимо многе знаменитости Британске престонице.

Пријатељ:

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више