;

Развој едукативног пројекта „Стопама наших предака“

Датум : 14.02.2015.

Светосавско звонце је, у оквиру рада на наставку пројекта, „Стопама наших предака“, који je сa благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, покренуло 2012. године, организовало сусрет делегације Градске општине Палилула и општине Крфа. Градска општина Палилула и Општина града Крфа су, иначе, братске општине, које су кроз активнoсти на овом пројекту Светосавског звонца, изнашле начине да своју међусобну сарадњу подигну на виши ниво, а све у светлу достојног обележавања и сећања на догађаје из времена Првог светског рата, када су српски и грчки народ, повезани трагичним догађајима. Тада се српска војска уз помоћ грчког народа, за време свог боравка на Крфу од 1916. до 1918. године, сабрала, опоравила и пробивши Солунски фронт у силном јуришу ослободила Отаџбину и извојевала величанствену победу над поробљивачима, која је задивила свет.

Сусрет представника братских општина одржан је у Градској кући Крфа. Домаћин је био градоначелник Крфа Костас Николузас, делегацију из Београда предводио је председник Градске општине Палилула, господин Стојан Николић са сарадницима, a испред редакције Светосавског звонца био је господин Димитрије Стикић.

У надасве срдачном сусрету градоначелник Костас Николузас је најпре поздравио чланове делегације из Србије, подвукавши још једном важност и вредност односа и повезаности Крфа и Србије. На крају излагања је рекао да су врата града Крфа отворена за све идеје које би помогле учвшрћивању тих односа.

Испред Звонца, градоначелнику се обратио Димитрије Стикић представивши досадашње резултате едукативног пројекта „Стопама наших предака“ који је успео, један век касније, да окупи потомке Срба и Грка Крфљана и кроз заједничко дружење, учење и рад, омогући им да науче више о заједничкој историји својих предака и да савесно и одговорно стварају заједничку будућност.

Председник Градске општине Палилула, господин Стојан Николић, се најпре захвалио домаћину на срдачном пријему, рекавши да је делегација из Београда, поучена позитивним искуствима пројекта Светосавског звонца чији су и они део, са циљем умножавања заједничких вредности, дошла са конкретним предлогом проширења сарадње.

Тај предлог обухвата формирање Крфског центра у простору Установе културе Палилула у Београду, који би током читаве године био отворен и у њему би били организовани садржаји који би у потпуности пружили могућност како грађанима Србије тако и грађанима региона да се ближе упознају са Крфом. Тако би Крф и заиста постао не само туристичка него и едукативна, културолошка, привредна дестинација.  Други део предлога се односи на само острво Крф где би Градска општина Палилула, такође уз сарадњу са градом Крф обновила постојећи камп за децу који се налази у луци Гувија, који би био место где би деца из Палилуле али и других делова региона кроз дружење, одмор, игру и едукацију учили своју историју, упознавали културно-историјско благо Крфа и чували сећање на своје славне претке и догађаје из Првог светског рата који су се ту догодили.

Састанак је овим излагањима ушао и у свој конкретан део у ком је реч поново узео градоначелник Крфа господин Костас Николузас, рекавши да је ово јединствен и одличан пројекат за који је Град Крф веома заинтересован и да се овакви предлози не смеју препустити времену, већ да се одмах дела, најавивши да ће о овоме он известити своје сараднике и у најкраћем року организовати узвратну посету делегације Крфа Београду како би могло да се приступи припремним радњама за његову реализацију.

На крају, у име гостију и у знак захвалности на срдачности и показаној братској љубави, Димитрије Стикић је уручио градоначелнику Николузасу икону Пресвете Богородице Тројеручице као молитвено уздарје и благослов братства царске лавре Хиландарске самом острву и његовим становницима.

Пријатељ пројекта


Општина Палилула

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више