;

Метеори

Датум : 15.10.2012.

Број :

Манастири Метеори налазе се у близини града Каломбака, у западној Тесалији. Ови манастири изграђени на стенама, велика су православна светиња. Први испосници су се подвизавали на овим високим стенама још почетком 10. века, али су први манастири подигнути у 14. веку, кад су Срби владали Тесалијом.

Метеори заиста чудесно изгледају, на сред плодне и питоме Тесалијске равнице уздижу се огромне камене стене на којима су манастири. Некада их је било око тридесетак, а сада је остало шест манастира и то: Светог Николе, Свете Варваре, Варлаам, Преображенски манастир (Велики Метеор), Свете Тројице и манастир Св. Стефана (једини женски манастир).

Невероватно је како су зидани манастири, на неприступачним стенама, до којих никаквог пута није било, него је све из долине довлачено у мрежама – корпама. Пут до манастира направљен је у 20. веку.
Ово чудесно место је названо Метеори, од грчког Μετέωρα, што би у слободном преводу значило: стубови неба, лебдеће камење; о небо окачено камење.

Манастири, сазидани на врховима стена, небу под облаке, као чардаци ни на небу ни на земљи, сведоци су и наше историје. Наслеђе наших предака је највећи и најпознатији манастир, Велики Метеор, посвећен Преображењу Господњем. Овај се манастир налази на највишој стени (623 m), а основао га је 1382. Атанасиос Метеорит.
Манастир је довршио монах Јоасаф, унук Св. краља Стефана Дечанског, Јован Урош Палеолог Дука Немањић, најстарији син Симеона–Синише Немањића, сина Св. Стефана Дечанског и византијске принцезе Марије Палеолог.
Цар Симеон-Синиша Палеолог Немањић, који је после смрти свог полубрата, цара Душана, владао Тесалијом и Епиром, био је заштитник Метеора и богато их је у више наврата даривао.

После очеве смрти, Јован Урош је владао само годину дана, а онда се одрекао круне и замонашио као монах Јоасаф. Целокупно своје имање и богатство даровао манастиру Преображења Господњег.

Преображенски манастир (Велики Метеор) постао најбогатији и најмоћнији од свих манастира у чијој се ризници, као једна од највећих драгоцености, чува се икона Пресвете Богородице, коју је приложила рођена сестра монаха Јоасафа, принцеза Марија Ангелина Палеолог Немањић. Тако је и последњи Немањић, као и његов предак, Свети Сава, напустио двор и земаљску власт заменио служењем Богу и Роду.

Било је то у време кад су Турци освајали Балканско полуострво. У време турског ропства манастири Метеори, због своје неприступачности, били су поштеђени од разарања и представљали су праву ризницу, веома значајну за очување грчке културе.

Претходна страна
Насловна страна новог броја