;

Крф – место у којем се у садашњости спајају прошлост и будућност

Датум : 30.09.2018.

Обележавање сећања један век после, на велики догађај пробоја Солунског фронта 1918. године којим су наши преци задивили свет, на Крфу носи посебан пијетет. Српски вез златних нити јунаштва наших предака, којима је извојевана победа сила Антанте над силама Осовине, најлепше се виде на Крфу и са Крфа. Године им не могу ништа, јер златне нити рђа не хвата. То дело њихово и данас надахњује, прожима љубављу према Отаџбини, сабира нас и упућује једне на друге. Управо тако проносећи слободарски дух наших славних прадедова и чукундедова, Светосавско звонце је кроз пројекат: ”Стопама наших предака” а уз подршку Општине Стара Пазова, 27. и 28. септембра учествовало у овом обележавању давајући му и свој допринос. У предвечерје јубилеја на празник Крстовдана, после 102 године организована је прва фудбалска утакмица на Крфу између Срба и Грка крфљана. Последњу су одиграли наши чукундедови на Велики Четвртак 1916. године. У писању нове историје Срба и Крфљана, свој допринос дале су легенде нашег фудбала: Душан Савић, Владимир Петровић Пижон, Милош Шестић, Јован Куле Аћимовић и многи други
Поред тога, поред неколико хиљада присутних наших земљака, на челу са председником општине Стара Пазова господином Ђорђем Радиновићем, делегација ФК ”Црвена Звезда”, учествовала је у државном протокoлу обележавања пробоја Солунског фронта на оству Видо. Након представника специјалног изасланика председника Србије, Николе Селаковића, министра одбране Александра Вулина, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, венце од ловоровог листа на одар страдалим прецима чије су кости похрањене у спомен-костурници, положили су председник општине Стара Пазова са сарадницима, затим у име ФК ”Црвена Звезда”, Дуле Савић Владимир Петровић Пижон и Јован Куле Аћимовић, а у име редакције Светосавског звонце, Димитрије Стикић, шеф маркетинга и вођа пројекта ”Стопама наших предака”. После острва Видо, сви присутни су испловили на три брода над Плавом гробницом, над местом где је сахрањено преко 10.000 српских војника, где су такође положени венци.

  

Ова велика делегација из Србије посетила је још споменик Гвозденом пуку Моравске дивизије у Като Коракиани, спомен–обележје Дринске Дивизије у Агиос Матеосу и луку Гувија где се искрцавала српска војска од фебруара до априла 1916. године

Посебан друштвени аспекат и ноту дала је и горе споменута фудбалска утакмица. Прелепо је било видети грчке и српске заставе заједно на трибинама Градског стадиона Крфа и њиховог матичног клуба ФК ”Керкире”.
Пре утакмице домаћин је приредио малу протоколарну церемонију на којој су говорили званичници Савеза Јонских острва, затим острва Крфа, а у име српске делегације и организатора говорио је председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић. Том приликом додељене су и грамате ветеранима и негдашњим ведетама српског фудбала: Владимиру Петровићу Пижону, Здравку Боровници, Данилу Мандићу и Милошу Шестићу, а у име Митрополије Крфске из руку изасланика Митрополита Нектарија, архимандрита Анастасија и Спортског савеза острва Крфа из руку председника ветерана ФК ”Керкира” Јоргоса Колитаса, за досадашње постигнуте резултате пројекта ”Стопама наших предака”, две плакете уручене су вођи пројекта Димитрију Стикићу члану редакције Светосавског звонца.

Публика је здушно клицала и Србији и Грчкој, а мађионичари бубамаре су својим бравурама грејали дланове ове дивне публике која је кроз аплаузе одобравала и бодрила сваки њихов потез. Утакмица је била специфична не само по јубилеју који обележава, не само по новој историји коју пише, него и по публици која је подједнако прослављала сваки гол.

Сама утакмица је протекла у фер и пријатељском али и витешком надметању. Домаћини су били тврд орах за звездине ветеране. Звезда је брзо повела са 2:0, головима Тинтора и Боровнице, а онда су домаћини брзим изменама успели да са млађим играчима успоставе равнотежу и у једном моменту да узму иницијативу што је резултирало и њиховим изједначењем.
Ипак, резервисти Звезде су успели да головима Крњешевца и Маричића поведу за предност од 4:3, који је био и крајњи резултат ове велике и јединствене утакмице на Крфу.
Звезда је наступила у саставу; Николић, Д. Мандић, З. Мандић, Чула, Ђукић, Стевовић, С. Јанковић, Пижон Петровић, Боровница, Тинтор и Туркаљ. Играли су још: Маричић, Крњешевац, Милосављевић, Цокић, В.Радовић, Јевтовић, Ђ.Тешановић и М.Глигорић, селектор – Јован Куле Аћимовић.
У делегацији ветерана били су и: Селимир Милошевић, Александар Саша Марковић, Милош Шестић, Душан Савић, Миле Јовин, Бранимир Кантар, др. Ранко Тодоровић и Бранислав Јоцић
Ово је после 102 године прва фудбалска утакмица који је неки клуб из Србије одиграо на острву. Наши мученици су после голготе преко Албаније по доласку на Крф, само месец дана боравка и опоравка одиграли прву у низу утакмицу и то против пријатељских грчких војника и победили са 4:0, та утакмица је одиграна у Керкири на Велики Четвртак пред васкрс 1. априла 1916.

Пројекат подржали:

Општина Стара Пазова
Туристичка агенција “Тамо Далеко”
Фудбалски клуб “Црвена Звезда”
Фудбалски клуб “Керкира”
Крфско друштво грчко-српског пријатељства
Град Крф
Град Врање
Српска радња на Крфу
Митрополија Крфска
ПСУСС Свети Срб и ја

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више