;

Додељене награде најбољима на Конкурсу

Датум : 10.12.2015.

Народна библиотека Србије, била је домаћин манифестације доделе награда најбољима на литерарном конкурсу за децу и омладину који је Светосавско звонце организовало заједно са националном компанијом Руских железница ”РЖД Интернешнл”, међународним Фондом јединства православних народа из Моске тј. њиховим одељењем за Србију и међународним омладинским покретом „Време за младе”.

Ово је други по реду конкурс у којем као један од организатора учествује Светосавско звонце, а на иницијативу партнера из Русије. У трци за награде нашло се више од 1000 радова ученика основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Вредне награде добило је 18 аутора, док су 22 похваљена. Победници су проглашени у три старосне категорије, а „Светосавско звонце” је за првопласиране обезбедило десетодневни боравак на Крфу, док су остали високо пласирани добили богате поклоне од компаније РЖД ”Интернешнл” као што су: преносиви рачунари (лаптопови и таблети) и дигитални фото-апарати. Свечаности је присуствовао и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин, који је рекао да су млади овом приликом показали изузетно познавање историје Србије и Русије.

Јана Балузина, директорка за хуманитарна питања „РЖД Интернешнл” и председница жирија, изјавила је да изабрати најбоље није био нимало лак задатак јер су сви радови врло срдачни и дирљиви. Јана се присетила приче која је на њу оставила најјачи утисак: „Била је једна прича, дечак или девојчица, не памтим тачно ко је написао. Дете је из музичке школе и тако је једном пустило неку мелодију. Ту мелодију је чула његова бака и рекла да је то подсећа на деду. Он је током Другог светског рата био заробљен и одведен у Немачку. Када су совјети кренули на Берлин, једном приликом хтели су да стрељају Немце. Једна особа се прекрстила на православни начин, то је видео један војник и рекао ’ти си наш’. Они су га тада извукли из реда и спасили. Одвели су га у СССР, а касније се он вратио у Србију”.

Оно што организаторе посебно радује јесте то што Русија у дечијим радовима наступа као старија сестра Србије. У разговору са младим добитницима сазнали смо шта за њих представља ова награда и шта је то што их мотивише у стварању.

„Свој рад писала сам дуго јер сам га преправљала више пута. Било је много тога што сам желела ставити на папир , а опет требало је све то фино уклопити“, објаснила је шеснаестогодишња Кристина Чикара из Вршца, која је инспирацију пронашла у заједничкој прошлости Србије и Русије, као и у њиховој заједничкој култури и традицији.

За Марију Кузмановић из Старе Пазове ова награда представља потврду квалитета њеног рада и подстрек да настави са стварањем. Марија редовно учествује на литерарним конкурсима и добитница је неколико награда, а посебно истиче свој боравак на Крфу са „Светосавским звонцем“.

Манифестацију су својим наступима улепшали и осмогодишња балерина Каролина Бркић, као и Звонцетов хор који сачињавају ђаци ОШ ”Бошко Павковљевић Пинки” из Старе Пазове који води диригент Владана Бзовски.

Сви награђени радови су објављени у Зборнику награђених и похваљених радова.

Електронски формат Зборника награђених и похваљених радова конкурса: ”Русија, Србија – Шта нас спаја”

Галерија фотографија са свечане доделе награда

Покровитељ Конкурса:

Претходна страна
Пријатељи
АДОК
Адриа медиа груп
Амбалажерка
Амбасада Израела у Београду
Амбасада Русије
Београдски сајам
ВИП мобилни оператер
Витрогруп
Вода Вода
Војни музеј
Гарден центар
ГМТ Дигитална штампа
Град Београд
Град Београд-Секретаријат за саобраћај
Град Крагујевац
Град Пожаревац
Градска општина Барајево
Градска општина Вождовац
Градска општина Врачар
Градска општина Земун
Градска општина Лазаревац
Градска општина Младеновац
Градска општина Нови Београд
Градска општина Обреновац
Градска општина Палилула
Градска општина Раковица
Градска општина Смедеревска Паланка
Градска општина Сурчин
Градска општина Чукарица
Градско саобраћајно предузеће
Дечији сајам
Дис
Дневне новине ”ПРЕС РС”
Дневне новине Пресс
Дунав осигурање
Екомед
Етнографски музеј
Еуроколд
Инстон лајн
Инфостан
ЈП Чистоћа Стара Пазова
Канцеларија за вере
Канцеларија за Косово и Метохију
Кнез петрол
Књаз Милош
Колибри
Компанија ДИС
Компанија Дунав осигурање
Компанија Ктитор
Лемић Гроуп
Лиграп
Лидо
Лукоил
Медела
Међународни фонд јединства православних народа
Милоцо ДОО
Министарство просвете
Министарство спољних послова
Министарство унутрашњих послова
Митрополија Крфска
Народна библиотека Србије
Народни музеј
Наше новине
Општа клиника Масторас
Општина Апатин
Општина Бач
Општина Бачка Паланка
Општина Бела Паланка
Општина Владичин Хан
Општина Жабаљ
Општина Крупањ
Општина Крф
Општина Куршумлија
Општина Лајковац
Општина Мали Зворник
Општина Мионица
Општина Оџаци
Општина Пећинци
Општина Стара Пазова
Општина Тител
Педагошки музеј
Пекара Грубановски
Пештан
Политика - Акционарско друштво
Пословни центар Палилула
Поште Српске
Православије.ру
Предузеће Метал производ
Прибредна комора Београд
Принцип прес
ПСД Света Србија
Радио-телевизија Србије
Ресторан Златна варош
Ресторан Шумадија
Руске железнице
Руски дом у Београду
Саобраћајни институт ЦИП
Саобраћајно предузеће Ласта
Си-Си група
Синалко Србија
СтироДом
Телеком Србија
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. године
Уметничка радионица Јеремић
Унија пекара Србије
Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
Учитељски факултет у Београду
Учитељски факултет у Врању
Хотел Славија
Хуманитарна организација ”Срби за Србе”
Шаховски клуб Краљ
Штампарија Дога
Издаваштво

„ОВИМ ПОБЕЂУЈ” Зидни календар Светосавског звонца за 2021. годину „Светосавско звонце” се труди да у свом издавачком опусу, сходно свом статусу званичног гласила СПЦ за децу и помоћног средства у настави веронауке, поред редовног месечног издања часописa и књига, припрема и израђује додатне дидактичке алате. Један од њих који редакција већ више од деценије издаје,…

Више

Зборник духовних, уметничких и народних песама за децу :”Бисерница”, је нови наслов који је са Благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ, издало Светосавско звонце. Желећи да поуке, мисли и сведочења исказане кроз музику као најтананију пређу душе, сачува од модерних времена која великом брзином бришу сећања, Звонце је у ”Бисерници”, сабрало 112 песама које је од…

Више

Желећи да изађе у сусрет интересовању многих читалаца Светосавског звонца: ђака, студената, учитеља, катихета, свештеника, библиотекара и многих других, редакција је припремила укоручени годишњак Звонца за 2014. годину.

Више