- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Звонцетов: ”Мали час историје”

[1]Његова Светост патријарх српски Г.Г. Иринеј и викарни Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) присуствовали су у сали Патријаршије МАЛОМ ЧАСУ ИСТОРИЈЕ који је поводом празника Светог Саве за децу запослених у Патријаршији, приредио православни дечји часопис ”Светосаско звонце”.

[2]Представа је рађена у оквиру акције Ми смо њихови потомци – са жељом да се деца подстакну да упознају своју историју кроз причу о славним прецима.

[3]Одабрано је 14 ликова, од родоначелника Светородне лозе Немањића, Светог Симеона Мироточивог и Светога Саве, преко ликова владара научника, књижевника и уметника до патријарха Павла, испричана је прича о вери, пожртвовању и родољубљу, као што се у представи каже: ” Ми смо потомци светитеља, владара, научника, јунака, уметника, књижевника, песника, ратара и ратника… Они су нам оставили велико дело у наслеђе. Наш је задатак да ту грађевину даље зидамо. ”

[4] [5]

Текстове је казивао наш познати драмски уметник Тихомир Арсић, а казивање је било пропраћено сликама које су емитоване на великом платну.

Овај необични час историје са пажњом су пратили и одрасли и деца.

[6] [7] [8]

У програму су учествовали ученици ОШ ”Мика Петровић Алас”. Игроказ Лидије Поповић: ”Чудотворац” извeли су Никола Новаковић, Вера Арсић и Нина Којић и певачка група ове школе.

[9] [10] [11]