- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Звонце организовало ”Светосавски турнир у убрзаном шаху”

[1]Поводом нашег великог празника Светог Саве, ”Светосавско звонце”, Градска општина Палилула и шаховски клуб ”Краљ”, организовали су ”Светосавски турнир у убрзаном шаху”, за ученике основних школа са општине Палилула. Турнир је одржан у Установи кулутуре Палилула, у суботу, 1. фебруара, са почетком у 10 часова.

На турниру је учествовало преко 80 играча из свих 16 палилулских основних школа, уз гостовање још десетак основаца из других делова града.

[2]Турнир је свечано отворио повлачењем првог потеза, председник ГО Палилула, господин Стојан Николић, који се захвалио учесницима који су се одазвали у великом броју иако је било вема лоше време.

Затим се учесницима турнира обратила Марија Лукић, главни судија турнира, која је децу упознала са судијама групе уз објашњења правила по којима се игра и уз жељу да најбољи победе.

Димитрије Стикић из Светосавског звонца нагласио је да је Светосавско звонце од Светосавског броја (1/2014.) покренуло нову рубрику која ће се бавити овом племенитом, витешком игром. У рубрици ”Шах за све” поред занимљивих текстова о шаху, биће постављани у шаховски задаци, а онима који буду успешни у решавању шаховских проблема следе награде.

[3] [4] [5] [6]

По завршетку такмичарског дела турнира, најбоље пласираним учесницима подељени су пехари, медаље и дипломе које им је уручио председник Општине Палилула господин Стојан Николић. Ову ђачку шаховску манифестацију сви заинтересовани су могли пратити у директном преносу на Тв Звонцу [7] www.zvonce.rs

[8] [9]

[10]

РЕЗУЛТАТИ:

[11]Група до 8 година
У групи девојчица до 8 година одличном игром убедљиво прво место освојила је Тара Величковић, док је код дечака треће место заузео Новак Ђорђевић, друго Вељко Љубојевић и треће Стефан Марковић.

Група до 10 година
У групи девојчица до 10 година победила је Марија Ђурђевић док је другопласирана Уна Векић. Код дечака у јакој конкуренцији победио је са максималним броје поена Ненад Маслић, друго место освојио је Видан Цветић док је треће место припало Аранђелу Јовичић и Василију Ерић због истих додатних критеријума.

Група до 12 година
У групи девојчица до 12 година победиле су сестре близнакиње и то Ђурђа освојивши првом место и Милена Милинковић освојивши друго место. Код дечака пласман је био неизвестан до самог краја, тако да су прва три места поделили играчи са 4 осовојена поена. Међутим по додатним критеријумима Ђорђе Станисављевић осваја треће место због слабијег бухолца, друго место осваја Борисав Мармут због бољег бухолца а прво место припада Давиду Јовановићу због победе у међусобном сусрету.

Група до 14 година
У групи девојчица до 14 година победила је Невена Ђорђевић (2004. годиште), друго место освојила је Кристина Тодоровић (2003. годиште) које су се због искуства и јаче конкуренције пријавиле у старију групу, а треће место заузела је Ана Влаховић. Код дечака на првом месту била је деоба са 4,5 поена, међусобни дуел завршен је ремијем тако да су победника одлучивале партије које су се играле на нижим столовима. Коначан пласман је следећи, прво место освојио је Милош Крстић, друго место Балша Граовац Видак, треће место Алекса Петровић.

Група до 16 година
Код девојчица до 16 година победила је Сара Марковић, док је код дечака пласман следећи: прво место овојио је Братислав Филиповић, друго место Ненад Алексић и треће место Ненад Томић.

Детаљне табеле успеха погледајте на сајту Шах клуба Краљ [12]

Галерија на Фејсбуку [13]

Организацију помогли

[14] [15] [16] [17] [18]