- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Живот у кампу, радионице, предавања, купање

[1]Други дан боравка на острву Крф био је предвиђен за дружење, радионице и предавања у оквиру кампа.

После јутарње хигијене: умивања, прања зуба, намештање кревета, како би почео дан у саборном духу, прочитана је јутарња молитва. На живот у капу посебан акценат се даје на хармоничном васпитању, где се бринемо и о духу и о телу, те се након молитве, спороводеђи спортски програм по доктрини Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја” (ПСУСС), приступило лаганим физичким активностима. Тренинг разгибавања и лаганог трчања и вежби предводио је један од тенера ПСУСС, Андреја Гачић. За то време спреман је доручак који је након ових активности сервиран у трпезарији.

Прва је била радионица краснописа или калиграфије коју је водила Милица Oпалић, сликар – рестауратор. Неки од ученика су се први пут сусрели са пером и мастилом, где су се трудили да у милиметарском блоку испишу ћирилични устав и брзопис. Овом нимало једноставном техником ће овладати у наредним данима боравка уз упорност, спретну руку и менторство наше сликарке.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11]

Наредно предавање је, како сами полазници кампа тврде, заголицало праве струне и побудило интересовање и размишљање о вишим темама. Прота Стево Митрић је кроз познате примере, анегдоте и личне доживљаје говорио о темама достојанства, пријатељства и првих лептирића у стомаку помогавши својим слушаоцима да разумеју да је у основи свега љубав и разумевање. Кроз разговор, песму, шалу, па и реповање објединио је најплеменитије поуке хришћанства и представио тако, да допру до срца сваког детета.

[12] [1] [13] [14] [15] [16] [17]

Последња радионица, „Историјска разгледница“ коју је организовала Марија Сталетовић, захтевала је од учесника пројекта подељених у осам група да решавајући различите задатке и пратећи трагове, истраже најзначајније личности и догађаје нашег народа током 1914. и 1915. године. Током наредних пар дана постепено ће прикупљати информације за заједнички пано где ће представити резултате свог истраживања.

Данашње дружење се завршило поподневним купањем на Глифади, која је у својој историји понела и епитет једне од најлепших плажа на свету. Поред уживања у погледу и води, мање искусни пливачи имали су часове пливања са искусним и стрпљивим инструкторима Андрејом Гачићем и Милицом Опалић. У сутон, праћен многобројним окидачима фото-апарата, кренули су пут кампа чиме је заокружен још један дан.

Фото галерија [18]

Пријатељ пројекта:

[19]  [20]

Пројекат подржали:

[21] Градска општина Палилула [22]  [23]Министарство културе [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] Папас [37]   [38] [39] [40] [41] [42]  [43] [44]