- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Зборим српски од фруле и гусала до савремених технологија

[1]Нови дан у кампу отпочео је као и претходни, вежбама са професором и тренером Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја” Владимиром Гагићем, а убрзо потом уследила је јутарња молитва и доручак.

Предавања је започео Вељко Ђондовић, ученик који је вишеструки победник Међународних информатичких такмичења. Пренео је своја искуства која је имао кроз пројекат ”Од идеје до реализације” посведочивши да је уз велики сврсисходни труд и напор могуће много ствари и реализовати. Након тога, о музици у Првом светском рату говорили су професор историје Драгиша Стаменковић, и Мaрија Сталетовић, а неке од споменитух песама, ученици су могли да науче кроз радионицу хора ”Звонце” на челу са Лором Мершак. Музичка радионица настављена кроз предавање теолога Владимира Радовића и Николаја Сандића о српским староставним народним инструментима кроз које су опеване многе књиге ненаписане које данас знамо као народно предање, стваралаштво, казивање, игру и песништво, а то су гусле и фрула. Обојица предавача су на гуслама и фрули извели неколико народних мелодија које су употпуниле ову музичку радионицу и дочарале атмосферу векова које су наши преци опевали и забележили

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]

По ручку, ђаци су имали три сата за одмор и слободне активности, а након тога још једну посету плажи Глифада која је пре неколико година проглажена најлепшом плажом у читавој Грчкој.

[14]Након повратка у камп и вечере, организован је биоскоп на отвореном где је емитован филм: ”Марш на Дрину”. За то време глумачка секција и хор ”Звонце” су вредно увежбавали представу ”Под маслином на Крфу”, написану 1926. године од руке актера догађаја на Крфу, Сретена Динића.

Кроз предање прадедовско на Крфу [15]

 

 

Пријатељ пројекта:

[16]  [17]

Пројекат подржали:

[18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32]  [33] [34]  [35] [36]  [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43]