- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Уз децу прослављамо јубилеј и Светог Николу – Божић Бату

[1]Светосавско звонце и Верско добротворно старатељство АЕМ-а, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, у недељу 16. децембра у 18 часова, великој сали Комбанк дворане (бивши Дом синдиката) свечаном академијом поводом великог празника Светог Николе – Божић Бате, започињу божићна даривања, а Звонце обележава пола века свога постојања.

Желећи да деци у данима који су испред нас на најлепши начин приближе живот и дело овог великог светитеља Божијег, које ће нас у исто време на прави начин увести у припреме за радосне дане прослављања Божића, Звонце и ВДС удружили су снаге и на најлепши могући начин наставили своју међусобну сарадњу на пољу мисијских и харитативних актвности.

Свечана Академија у Комбанк дворани учиниће да преко 1.000 деце ужива заједно са својим родитељима, бакама и декама и професорима, у представи: ”Чудотворац” која ће их на један драмски близак и савремен начин упознати са животом Светог Николе, коју су спремили под редитељском палицом свештеника Ненада Илића и менторством професора глуме Данице Тодоровић деца чланови позоришне трупе ”Звонце”. За песму у програму биће задужен дечји хор српске Патријаршије ”Звонце”, а специјални гости програма биће ученици Средње музичке школе из Станишора, српске енклаве на КиМ код Гњилана.

Овим догађајем Светосавско звонце обележава и својих првих 50. година постојања. Пре пола века, Звонце је кренуло у свет најмлађих да о њима води бригу и узме активног учешћа у неговању, очувању и оснажењу њиховог моралног васпитања као својеврсна подршка родитељима и институцији породице. Живећи са њима и идући кроз њихова детињства све до данас, било је и остало њихов веран друг и пратилац.

На самом почетку пре 50 година Звонце је кренуло као подлистак Новина српске Патријаршије: ”Православље”, да би након непуних годину дана почело да излази самостално. Данас, оно је најтиражније гласило Српске Православне Цркве и помоћно наставно средство у настави веронауке. Kао званично гласило СПЦ за децу, Светосавско звонце покренуло је низ пројеката посвећених талентованим ђацима узраста од 6 до 16 година, који се каналишу, материјализују и артикулишу, кроз рад школског центра ”Звонце” при ком су формирана: ликовна секција, музичка секција (званични дечји хор српске Патријаршије), драмска секција (позоришна трупа ”Звонце”), историјска секција (пројекат: ”Стопама наших предака”) и многе друге.

На крају програма Светосавско звонце и Верско добротворно старатељство припремили су и 1.500 пакетића које ће Његова Светост заједно са лауреатима и многим јавним личностима поделити присутној деци

[2]

50 ГОДИНА СВЕТОСАВСКОГ ЗВОНЦА

16. ДЕЦЕМБАР 18 ЧАСОВА 2018. ГОДИНЕ КОМБАНК ДВОРАНА (бивши Дом синдиката)

ПРОГРАМ:

18:00-18:02 ”Тон деспотин” – Дечји хор српске Патријаршије ”Звонце”
18:02-18:05 Конферансије поздравља скуп
18:05-18:08 најављује музички састав Средње музичке школе Станишор и њихове певачке групе ”Плетеница” који изводе нумеру: “Густа ми магла паднала”
18:08-18:12 наступ СМШ ”Станишор”
18:12-18:15 конферансије најављује Радмилу Мишев, главног и одговорног уредника Светосавског звонца
18:15-18:20 обраћање госпође Радмиле Мишев, главног и одговорног уредника
18:20-18:22 конферансије најављује Дечји хор српске Патријаршије
18:22-18:27 хор изводи композицију ”Осети Видо”
18:27-18:30 конферансије најављује дечју представу позоришне трупе ”Звонце”: ”Чудотворац”
18:30-19:00 дечја представа ”Чудотворац”
19:00-19:02 конферансије најављује Његову Светост Патријарха српског господина Иринеја
19:02-19:10 обраћање Његове Светости
19:10-19:15 Конферансије најављује лауреате јубилеја Светосавског звонца и позива их на бину где им Његова Светост уручује плакете. Лауреати “Звонца”:
Академик САНУ Матија Бећковић
Општина Стара Пазова председник Господин Ђорђе Радиновић
Компанија Телеком Србија, Марија Бошковић, директор сектора за ПР
Компанија “ВодаВода” Војин Ђорђевић, креатор бренда
Комбанк дворана Игор Станковић, директор
Дечји песник Мошо Одаловић
Дечји песник Тиодор Росић
Вероучитељица Милица Ракић
19:15-19:17 Конферансије позива многодетну породицу да изађе на бину
19:17-19:20 Његова Светост уручује поклон многодетној породици
19:20-19:40 Његова Светост дели спремљене пакетиће деци. У томе му помажу лауреати “Звонца” и познате личности
(за то време је мини концерт дечјег хора ”Звонце”
19:45 КРАЈ

[3]