- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

СВЕТИ САВА – КРСНО ИМЕ ЗВОНЦА

[1]Данас на дан када васцело српство али и читав православни свет молитвено и свечано обележава и прославља првог Српског Архиепископа и Просветитеља, то чини и Светосавско звонце. Поносно и достојно исповедајући и трудећи да себе и друге одржи на Светосавском путу, Звонце ево већ 47 година иде међу српски народ као што је то некада Свети Сава чинио, трудећи се да у сваком дому, вртићу, школи обрадује децу Светосавским звончићима.

Светосавско звонце је данас славило  своју славу.

[2]Велика и мала звона су звонила са звоника Спомен храма Светог Саве позивајући верни српски народ на молитвени сабор. Светом Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење многобројног свештенства међу којим су били и презвитери Грчке Православне Цркве на челу са осведоченим пријатељем српског народа, протом из Патре, Ермолаосом Масарасом, који је за време страхота девесетих година угостио у својој парохији преко 5000 деце из ратом угрожених подручја.

[3]У веома надахнутој беседи Његова Светост је између осталог рекао: „Српски народ је имао много заслужних синова своје домовине, али само је Свети Сава назван великим јер је био светитељ Христов, онај који је Господу угодио и најпре себе привео Господу Христу, а затим, преко себе, и читав народ наш, тако да смо ми плод његовог труда и његових молитава.“

На крају овог молитвеног скупа Патријарх српски Иринеј је пререзао славски колач Светосавског звонца и пожелео срећно Крсно име како редакцији, њеним сарадницима и читаоцима тако и свим данашњим славарима.