- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

„СВЕТИ САВА И ЖИВОТИЊЕ КОЈЕ СУ ПУТОВАЛЕ У ЈЕРУСАЛИМ“ – луткарска представа Светосавског звонца

[1]Звонце је, у жељи да на почетку нове школске године обрадује велику Светосавску породицу, било вредно у току распуста. Поред неколико веома великих пројеката за које су припреме у току, један за Звонце веома драг је пред својом премијером. Припремили смо, вероватно, по први пут код нас, православну луткарску представу за децу под називом: „Свети Сава и животиње које су путовале у Јерусалим“.

У позоришним комадима, које је многобројној публици у земљи и иностранству представило „Светосавско звонце“,  приказане су библијске слике Едемског врта, Нојеве барке, Витлејемске пећине, Пут бебе Исуса у Египат, као што је то било  у представи: „Црква у дванаест слика“, затим чудесна ноћ Христовог рождества у представи: „Звезда рождества“ или историјски времеплов: „Ми смо њихови потомци“ где се још обнавља сећање на речи и дела славних нам предака: Стефана Немање, Светог Саве, Николе Тесле, Петра Петровића Његоша, Иве Андрића, Јелене Анжујске, Мајора Гавриловића, Светог Владике Николаја Велимировића, Патријарха Павла, тако је и ова представа „Свети Сава и животиње које су путовале у Јерусалим“ дивна и поучна прича о вери, љубави према ближњима и пожтрвовању, приказана је на веома занимљив начин, кроз свјеврстан драмски и играно-луткарски игроказ.

Луткарска представа: „Свети Сава и животиње које су путовале у Јерусалим“ рађена је по идејном тексту вероучитеља Лазара Николића чији је и текст играног дела представе, а текст луткарског дела представе, тумачење лика Светог Саве и режију урадио је Јован Љубеновић, док монаха Арсенија и анимацију лутака тумачи и изводи Борко Сарић, члан луткарског позоришта „Пинокио“ из Земуна. Снимање, монтажу и постпродукцију видео материјала ове представе потписује Марин Цонић, музичку подлогу је урадио наш прослављени мајстор фруле Бора Дугић, а продуцент читавог пројекта је Димитрије Стикић.

[2] [3]

Јединственост сценског приказа, ова представа је постигла кроз осликавање  разговора Светог Саве и младог му сабрата Арсенија, који се одвија кроз играни драмски део, а  сусрет у шуми слона, мачке, папагаја и миша су луткарски игроказ и то даје посебну вредност и драж овом позоришном делу.

[4] [5] [6] [7] [8] [9]

Премијерно извођење луткарске представе „Светосавског звонца“ биће у оквиру дечјег-ђачког дана на најзначајнијој манифестацији писане речи и уметничког стваралаштва у овом делу Европе: „Међународном београдском сајму књига“ који се одржава од 25.октобра до 1. новембра јубиларни, шездесети пут.

Досадашње представе Светосавског звонца можете погледати на следећим линковима:

”Црква у дванаест слика” [10]

”Звезда рождества” [10]