- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Свестрани ђаци веронауке са Руским космонаутима

[1]Данас је Светосавско звонце било позвано да са својим сарадницима, свестраним ђацима веронауке, присуствује дружењу у ПТТ музеју, са руским космонаутима Сергејем Куд-Сверчковим и његовом колегиницом АнастасјомСтепановом. Поред њих, а у организацији Фондације „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“, била су и деца оболела од рака који су као аутори 34 ликовна рада, учествовали у међународном програму Државне корпорације Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос“ и руске добротворне организације „Јединство“ (енг. Unity) која пружа психолошку подршку онколошким болесницима.

У оквиру овог програма, цртежи малишана из Србије, заједно са радовима деце из још девет земаља, нашли су се на свемирским оделима која су добила назив „Сањар“ јер радови представљају изразе снова и жеља малих аутора. Руски космонаути однели су 9. априла ова одела на Међународну свемирску станицу, где их је дочекао и гост Поште Србије, космонаут Сергеј Куд-Сверчков, који је у свемиру боравио од октобра прошле године до 17. априла.

[2] [3] [4]

Сва деца су могла у непосредном дружењу са космонаутима да виде и једно од тих космонаутских одела илустрованих њиховим цртежима.

[5] [6]

На питање Звонцетових малих сарадника, ученика петог разреда београдске ОШ ”Бранислав Нушић”: Јоване Терзић, Филипа Тодоровића, Николе Рогића, Стефана Марковића, и Ђорђа Дрековића, како је то боравити у космосу и шта је за то најважније, космонаут Сергеј је изјавио да је њему и његовим колегама поред доброг здравља, физичке спреме и увежбаности, током боравка у свемирској станици, изузетно важна и духовна снага те је деци поручио да је поред осталих образовних предмета, веома важно све што слушају и на часу веронауке.

[7] [8] [9] [10] [11] [12]