- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Сусрет са новом градоначелницом Крфа

[1]Пројекат на Крфу “Стопама наших предака”, на трагу већ остварених резултата баштинећи заједнички духовни и историјски конекст Срба и Крфљана и обнављајући кроз живи рад на терену њихове међусобне везе оснажио је и повезао црквене, образовне, културне, спортске и привредне везе Србије и Крфа.

Ценећи досадашње резултате, нова управа Града Крфа на челу са Госпођом Меропе Сприридулом Идреу, желела је да се директно упозна са свим детаљима и плановима будућег развоја пројекта сматрајући га изузетно важним за будућност Крфа.

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

Из тог разлога организован је састанак у Градској кући острва Крфа у кабинету градоначелнице коме су присуствовали Градоначелница Меропе Идреу, председник скупштине проф. др Димитриос Металинос, архитекта града Леонидас Станелос, помоћник градоначелника Панајота Тзане, председник крфског друштва грчко-српског пријатељства Жељко Поповић са чланом управе Велимиром Михајловићем, затим тим архитеката Љубивоје Митровић и Предраг Младеновић који су израдили пројекте планираног будућег ђачког кампа у луци Гувија, и Димитрије Стикић, члан редакције Светосавског звонца и вођа пројекта:”Стопама наших предака”.

На самом почетку састанка Димитрије Стикић, је упознао све присутне са досадашњим развојем и постигнутим резулататима пројекта:”Стопама наших предака”, који са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, спроводи и реализује већ осам година званично гласило СПЦ за децу “Светосавско звонце”.

Након уводног дела, пројектни тим архитеката Светосавског звонца и архитекта Графа Крфа, презентовали су планове будућег ђачког кампа у луци Гувија као и мале црквице-капеле посвећене српским јунацима који су свој живот положили за Отаџбину чије су мученичке кости расуте од Албаније па до Крфа и Плаве гробнице.

Излагање и представљање планова Градоначелница Крфа је испратила са посебном пажњом, оценивши га несумњиво пројектом са великим потенцијалом, истодобно давајући смернице чановима свог тима које кораке би требало даље да се предузму како би дошли у фазу финализације замишљеног.

На крају састанка, договорено је да градски органи маставе даље процедуре око добијања дозвола за ревитализацију општинског кампа у Гувији и подизању нових капацитета кампа, а да следећи сусрет на ове теме буде почетком 2020. године у Београду, када ће делегација Града Крфа посетити Србију.

[13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]

Велико интересовање за овај сусрет показали су и Крфски медији.

Видео запис са Крфа:
https://www.instagram.com/p/B9eJWscpdVC/?igshid=s9f5suhc99l0 [26]

Пријатељ пројекта:

[27]  [28]

Пројекат подржали:

[29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43]  [44] [45]  [46] [47]  [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54]