- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Школски центар ”Звонце”

[1]„Светосавско звонце“ јe као званично гласило СПЦ за децу, одлуком Светог Архијерејског Синода препоручено је као помоћно средство у настави веронауке, што је и Министарство образовања потврдило актом бр. 6-00-212/2004/06.

По својој концепцији већ преко педесет и две године, часопис се бави неговањем и очувањем културног наслеђа: језика, писма, историје, традиције и вере.

Као помоћно средство у настави веронауке, наставници катихетике користе Светосавско звонце у реализацији наставног плана и програма и у сарадњи са својим колегама учитељима, професорима: српског, историје, грађанског, географије, музичког, ликовног, проширују образовни процес са овим темама, кроз корелацију са садржајем наставних предмета које предају.

Сходно времену у којем живимо, СПЦ као вековни стуб очувања националног индетитета и културног блага нашег народа, жели да своју мисију појача и систематски укључи и стави у службу заједничких тежњи и Државе и Цркве, а која ће бити на добробит и ползу нашег народа, кроз рад са младим нараштајима. Овакву врсту пројеката СПЦ спроводи кроз активности ”Светосавског звонца”. Због тога је одлуком Светог Архијерејског Синода број 348/зап.269 добијен благослов и покренут развојни пројекат: ”Ученички образовни центар ЗВОНЦЕ” (скраћено: Школски центар ”Звонце”).

[2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Кроз свој рад, ”Светосавско звонце” је покренуло мноштво активности у којима су главни актери деца. Сматрајући да у данашњем времену када смо суочени са кризом очувања националног индетитета, знања и врлина које су кроз векове одржали наш народ, морамо очувати нараштаје који долазе, јер су заправо они наша најбоља и најважнија инвестиција. Улагајући у њих и њихово темељније васпитање улажемо у будућност, где они још као веома млада граде своју песпективу на правилним моралним вредностима. Због свега тога, ”Светосавско звонце” своје активне програме обједињује кроз ”Школски центар ЗВОНЦЕ” у јединствен пројекат који окупља ђаке основних школа и талентоване ђаке средњих школа и води их кроз активности креативних радионица: историје, глуме, песништва, иконописа, калиграфије, грнчарства, вајарства, фотографије, савремених технологија, цртане анимације, луткарског позоришта, драмског позоришта, рецитовања, певања, новинарства, компоновања музике, кулинарства по древним рецептима наших бака и манастирских кухиња, организовања вишенедељних образовних кампова и ескурзија.

Све ове активности су практично-образовног карактера и знање овде стечено се отелотворава кроз садржаје конкретних програма произашлих из тих активности као што су: музички концерти, позоришне представе, цртани-анимирани филмови кратке и дуже форме, образовни и документарни филмови, књиге поезије и прозе, изложбе ликовних радова, сабори спорта, духовности, песништва и беседништва итд…..

Благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, редакција Светосавског звонца добила је простор за Школски центар ”Звонце” у згради Патријаршије СПЦ, који је адекватно уредила и привела сврси, тако да се активности Центра могу спроводити у пуном капацитету.

[9] [10]

Адаптација простора за Школски центар:

 

Пријатељи Центра:

Поштанска Штедионица [11] Дунав Осигурање [12] Телеком Србија [13]  Град Београд - секретаријат за културу [14] Прехрана [15]