- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Светосавско звонце за децу дијаспоре

[1]Светосавско звонце као званично гласило Српске Православне Цркве за децу у свом скоро петодеценијском раду, води бригу о васпитању и образовању наших најмлађих како у Отаџбини тако и у расејању.

Сведоци смо, поготово у последњих неколико деценија, убрзане асимилације наших српских православних нараштаја која живе далеко од родне груде, која је сада толико јака да већ трећа генерација наших исељеника заборавља свој језик и губи национални и верски индетитет. У току свог рада са децом дијаспоре, Светосавско звонце је увидело неопходност покретања једне систематичније мисионарске активности и бриге према нашим најмлађим нараштајима широм расејања. Анализирајући досадашње искуство које је постигнуто кроз реализацију сарадње са епархијама, црквено-школским општинама и српским удружењима у расејању, увидело се да је асимилација највише погодила потомке наших исељеника који живе на енглеском говорном подручју. Због тога је редакција Светосавског звонца са благословом Светог Архијерејског Синода СПЦ (одлука бр. 235/зап.173 од 13.3.2014.г.) покренула своје двојезично (српско-енглеско) издање.

Ово практично решење Светосавског звонца са упоредним српско-енглеским текстом, у потпуности одговара мисионарском и образовном задатку, јер омогућава да деца која недовољно добро познају српски језик и писмо, уз енглески упоредни текст, могу самостално да читају и тако лакше уче и науче нешто ново о својој вери, историји и традицији, а то свакако доприноси и бољем учењу српског језика и писма. Како садржај Светосавског звонца никада не губи на актуелности, његова употребна вредност је трајна, а самим тим његов мисионарски потенцијал се повећава јер тако постаје и део породичних библиотека у домовима наших исељеника, тако да може послужити као образовно средство и подсетник читаве породице.

Неопходну помоћ и подршку за реализацију овог јединственог едукативног и мисионарског пројекта, Светосавско звонце је добило од Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије.

Пријатељ Звонца:

[2]

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону [2]