- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Републичко такмичење из Православне веронауке у Републици Српској

[1]У организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Српске православне Цркве 18. маја 2013. године у манастиру Светог Петра и Павла у Петровом Пољу, општина Требиње, одржано је завршно Републичко такмичење из Православне веронауке. На такмичењу су учествовали ученици 5. разреда основне школе, а тема такмичења била је „О богослужењу у Православној Цркви“. Укупно на такмичењу је учествовало 20 ученика са подручја читаве Републике Српске.

Победница Републичког такмичења за школску 2012/13. годину је ученица Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини Николина Петровић, која је освојила 95 бодова, од 100 могућих бодова. Друго место је освојила ученица „Прве основне школе“ у Сребреници Марица Милосављевић, а треће место заузео је ученик Основне школе „Десанка Максимовић“ из Трна Бранко Павковић.

[2]По завршетку такмичења прво су сви ученици и вероучитељи добили поклоне, а затим су додељене награде ученицима који су освојили прва три места. Награде победницима доделио је инспектор-просветни саветник за веронауку мр Славољуб Лукић и отац Синиша Шаренац, координатор за Православну веронауку при Епархији захумско-херцеговачкој и приморској. После проглашења победника у манастиру је организован заједнички ручак за све ученике, вероучитеље и остале госте, а након тога су сви заједно посетили Херцеговачку Грачаницу, чиме је програм овогодишњег Републичког такмичења из Православне веронауке био завршен.

Вероучитељи и ученици су били изузетно задовољни такмичарским задацима, организацијом такмичења и наградама. Сестре манастира Светог Петра и Павла, на челу са игуманијом Павлом, су са неизмерном љубављу и пажњом угостиле ученике и вероучитеље, како би њима ово такмичење остало у трајној успомени.

Награде за овогодишње Републичко такмичење обезбиедио је председник Катихетског одбора Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом.