- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Прва фудбалска утакмица после 102 године

[1]У данима када обележавамо 100 година од пробијања Солунског фронта, легенде домаћег фудбала и Црвене Звезде: Драган Џајић, Владимир Петровић ”Пижон”, Милош Шестић, Јован ”Куле” Аћимовић, Станислав Караси, Душан Савић… са осталим сениорима ФК ”Црвена Звезда”, ће у оквиру пројекта ”Стопама наших предака” одиграти ревијалну фудбалску утакмицу са својим колегама ветеранима фудбалског клуба ”Керкира” (Крф) у четвртак 27. септембра, на Крстовдан, са почетком у 20 часова на Градском стадиону ФК ”Керкира”.
У петак 28. септембра, присуствоваће државном обележавању пробоја Солунског фронта на острву Виду којој ће између осталог присуствовати и : изасланик председника Србије Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар војни Александар Вулин и представници Војске Србије.

Спортски извештај са ”острва спаса”

[2]Листајући Српске новине (чије је излажење на Крфу Светосавско звонце обновило прошле године), од пре 102 године, наићи ћемо на један може се рећи необичан чланак који под насловом: ”Омладинске утакмице”, извештава: ”У току бављења нашег на Крфу имамо, поред осталога, да забележимо и једну пријатну појаву, управо једну лепу манифестацију снаге и духа наше омладине, језгра наше војске ……….. да прибележимо да смо се за кратко време бављења овде толико снагом и духом опоравили, да смо могли и утакмице приређивати и победе односити. На Велики Четвртак, по подне, на егзерцишту у Крфу, извели су наши и грчки омладинци утакмицу фудбала, пред многобројном нашом и грчком публиком……”
Овај историјски сусрет пред Васкрс 1916. године, завршен је резултатом 4:0 у нашу корист.

Пројекат подржали:

Општина Стара Пазова [3]
Туристичка агенција “Тамо Далеко” [4]
Фудбалски клуб “Црвена Звезда” [5]
Фудбалски клуб “Керкира” [6]
Крфско друштво грчко-српског пријатељства [7]
Град Крф [8]
Град Врање [9]
Српска радња на Крфу [10]
Митрополија Крфска [11]
ПСУСС Свети Срб и ја [12]