- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Пројекат Звонца као пример добре праксе

[1]Пројекат Светосавског звонца “Стопама наших предака” је захваљујући свом прогресивном мисионарском приступу теми очувања српског индетитета кроз историју, традицију, образовање и васпитање, успео да окупи ове године не само најбоље ђаке из региона него је и приближио привредне перспективе Србије и овог дивног грчког острва. Управо баштинећи наш заједнички духовни и историјски конекст и обнављајући кроз живи рад на терену везе Срба и Крфљана, после црквених, образовних, културних и спортских дошло је и до могућности стварања опипљивих привредних веза. Наиме, Звонце је кроз овај дивни пројекат до сад, повезало мисионарски рад Патријаршије СПЦ и Митрополије Крфске у раду са децом и омладином, затим довело је у Србију и било домаћин хоровима и парохијанима два прелепа крфска места Агиос Матеоса и Сидарија, а прошле године је у оквиру обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта, оживело традицију која је започета пре 102. године и поново у ревијалним мечу најважније споредне ствари на свету – фудбалу, на зеленом терену окупило Србе и Крфљане: ФК “Керкира” и ФК “Црвена звезда”, као што је то био случај на Велику Суботу давне 1916. године и сусрета наших предака.

Након, ових интезивних и конкретних сусрета и дружења, поучени прелепим искуством у раду и сарадњи са крфљанима и њиховим институцијама, иницирали смо састанак представника Привредне коморе Србије и Крфа у Београду почетком јуна, где се одмах договорило и кренуло са припремама сусрета ширих делегација, који се догодио ове недеље на Крфу.

Делегацију Привредне коморе Србије предводила је госпођа Бранислава Симанић, директор Сектора предузетништв, а домаћини су били Георгиос Схондрогианис и Јоргос Колитас, председник и потпредседник Привредне коморе Крфа, са сарадницима.

[2] [3] [2] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Овај први велики сусрет две делегације, резултирао је потписом Споразума о међусобној сарадњи, којим ће се у будуће каналисати све међусобне привредне иницијативе. Кроз овај сусрет утврђени су огромни капацитети привредне сарадње како директне тако и индиректне. Обе коморе су поздравиле досадашње резултате пројекта “Стопама наших предака” изражавајући и своју стратешку подршку за његов даљњи развој, који ће се огледати поред редовног ђачког кампа и кроз организацију крфско-српских дана на Крфу следећег лета.

[10] [11]

Сусрети на Крфу https://www.instagram.com/p/B2EhcMyA-S5/?igshid=1g7pw9ony6eeq [12]
 

Пријатељ пројекта:

[13]  [14]

Пројекат подржали:

[15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29]  [30] [31]  [32] [33]  [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40]