- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Постављаље и откривање плоче Бела Венеција

[1]Најважнији задатак овогодишње генерације Звонцетових ”солунаца” јесте постављање спомен плоче на месту где се некад налазио хотел ”Бела Венеција” у којем је било седиште Српског краља, Владе и државне управе. Тамо су од 1916. до 1918. године била министарства и Народна банка. То заиста за оно време импозантно здање су у Другом светском рату срушили немачки бомбардери. Оно се простирало на месту где се сада налазе четири стамбене зграде у улици Пут Наполеона Зампелиа које почињу од садашњег хотела Бела Венеција који се сместио у простор накадашње Крфске Гимназије па до краја улице.

[2]Многе животне и историјске занимљивости су везане за Бела Венецију. Међу њима свакако је најзанимљивије и то што су све три ћерке тадашњег власника хотела Јаниса Газиса нашле своје животне сапутнике међу српским официрима: најстарија Ђована се удала за коњичког официра Миливоја Чолак-Антића, средња Аугуста за будућег председника владе Краљевине Југославије др. Милана Стојадиновића, а најмлађа Сафиро удала се за професора Љубомира Казимировића. Свима на вечању кум је био регент Александар Карађорђевић.

[3]Спомен плочу су свечано, уз химну ”Боже правде” коју су певала деца овогодишњег кампа, открили: председник Крфског друштва Српско-Грчког пријатељства Жељко Поповић и представник редакције Светосавско звонца, Димитрије Стикић.

Након завршетка овог свечаног чина деца су посетила једну од најлепших плажа на Крфу – Глифаду.

[4]

 

[5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18]