- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Посета споменику Дринске дивизије у Агиос Матеосу

[1]Првонаграђени ученици Светосавског звонца на конкурсу ”Ми смо њихови потомци” данас су уређивали спомен обележје Дринске дивизије у близини места Агиос Матеос.

[2]Још за време боравка војске на Крфу, 1916. године, први споменик посвећен српским жртвама изградили су припадници Дринске дивизије својим саборцима који су оставили своје кости на овом острву. Изнад војничког гробља, на земљишту Јаниса Јанулиса, сељака из Агиос Матеоса, подигнут је масиван споменик. Стихови поручника Владимира Станимировића уклесани су на споменику:

На хумкама у туђини
Неће српско цвеће нићи;
Поручите нашој деци
Нећемо им никад стићи.

Поздравите отаџбину,
Пољубите српску груду!
Спомен борбе за слободу
Нека ове хумке буду.

Након изградње маузолеја на острву Видо, 1939. године, кости ових ратника пренете су у унутрашњост маузолеја. На Јанулисовој парцели је остао споменик, окружен боровом шумом, са ниском металном оградом и каменим стубовима дуж пута.

Ученици су данас учествовали у уређивању и чишћењу овог споменика и парка око њега, као и фарбању ограде, а Светосавско звонце је даровало и поставило два јарбола, за грчку и српску заставу, два велика тројезична путоказа, две клупе са столом и наменску посуду за паљење свећа.

[3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]

[10] [11] [12] [13] [14]

[10] [14] [15]

[16]Парастосу, који је данас одржан, присуствовао је Почасни српски конзул на Крфу, господин Спирос Масторас, а отац Спиридон Лесис је након молитве говорио о историјском значају грчко-српског пријатељства. Током радова, прилазили су мештани и пролазници, и са осмехом и раширеним рукама поздрављали ученике и њихов труд.

У име Светосавског звонца, ученицима се обратио организатор и вођа пута Димитрије Стикић речима захвалности, изразивши велико задоволљство што су трагови наших предака, бар на овом месту, поново заблистали и тиме испунили циљ овогодишње акције Звонца ”СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА”.

[17] [18] [19]

[19]

[20]

Галерија на Фејсбуку [21]

Пријатељи:

[22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35]