- Светосавско Звонце - https://zvonce.spc.rs -

Посета чудотворној икони Богородице Касиопијске и манастиру Палеокастрица

[1]У предвечерје празновања Свете недеље, након посете Светониколској цркви у Сидарију, награђени ученици Светосавског звонца на конкурсу ”Ми смо њихови потомци”, били су у посети цркви посвећеној Пресветој Богородици у Касиопију. Том приликом сви они који су се спремали за Свету тајну Причешћа, приступили су Светој тајни Исповести. Ученике и наставнике је исповедио, а сутрадан на Светој Литургији и причестио отац Герасим, парох касиопијски.

[2]Црква потиче из ранохришћанских времена и чува чудотворну икону Пресвете Богородице Касиопијске. Догађај којим је пројављена ова светиња, догодио се за време Млетачке окупације острва, када се једном Грчком младићу чудесно вратио вид. Наиме, он је од стране Млетачких власти ухваћен у крађи и казна за то је била веома оштра – губљење очињег вида. Потпуно слеп, следећу ноћ након извршења ове казне, провео је, заједно са својом мајком, у Касиопију, у цркви Пресвете Богородице и тада, молећи се Мајци Божијој, слеп је видео светлост која је обасјавала Богородичину икону, исцеливши му тада вид у потпуности. Овај млади Грк сведочи о великој чудотворној сили и љубави Мајке Божије, а ова чудотворна икона је добила назив Богородица Касиопијска.

[3] [4] [5] [6]

[7]Након Свете Литургије, ученици су се упутили ка још једној светињи овог острва, смештеној на његовој западној обали, манастиру Палеокастрица, такође посвећеног Пресветој Богородици. Након разгледања цркве и манастирског музеја, ученици су били гости братије овог манастира на свечаном ручку.

[8] [9] [10] [11] [12] [13]

[11] [14] [15]

Галерија на Фејсбуку [16]

Пријатељи:

[17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30]